Ziua de 31 mai curent, a înscris o filă memorabilă în cartea istoriei raionului Drochia. Timpul frumos, cu un soare generos, a fost ca o binecuvântare după o lungă perioadă cu ploi, aducând în inima taberei de odihnă „Poenița Însorită” multă lume selectă. Evenimentul mult așteptat- Festivalul Familiei, a avut un generic, cu adevărat special pentru o sărbătoare de suflet – „Familia – Comoara Societății”, la cea de-a VI-a ediție.
Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Raional Drochia, sub egida președintelui raionului Vasile Cemortan, cu susținerea deputatei Marina Morozova, Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu primăriile orașului, comunelor și satelor din raion; serviciilor publice, Direcției Cultură și Turism, Direcției Educație, Structurii Teritoriale de Asistență Socială, Inspectoratului de Poliție, colectivelor artistice, meșterilor populari și agenților economici din teritoriu.
Oaspeții de onoare ai evenimentului au fost: Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova; Marina Morozova, Deputată în Parlamentul Republicii Moldova; Adrian-Mihail Tican, Gerant interimar, Consulatul General al României la Bălți; Maria Prisacari, Directoarea Agenției Dezvoltare Regională Nord, care au venit cu mesaje de salut către cei prezenți.
Pentru 19 cupluri din raion, care au celebrat peste 50 de ani de căsnicie, pentru care familia a fost mereu punctul de reper, centrul universului interior, spațiul unde și-au găsit liniște și alinare, și unde valorile culturale au fost întotdeauna în cap de masă, le-a fost conferit titlul onorific „Model de viață”, precum și cadouri, flori, înmânate de către Președintele raionului Drochia, Vasile Cemortan.
Copiilor plasați în Casele de copii de tip familial, celor care beneficiază de asistența parentală profesionistă dar și familiilor din raion care cresc mai mult de 7 copii, domnul președinte le-a înmânat câte un ajutor financiar.
Și ce putea fi mai minunat, decât a da start acestui festival, cu un număr coregrafic în care s-au unit într-un chip și într-o mișcare, o ceată frumoasă de îngerași, care au adus pace și bucurie în sufletele celor prezenți la sărbătoare, demonstrând încă o dată că copiii sunt cei, care aduc speranța zilei de mâine, că sunt viitorul nostru luminos.
Să poți ajunge la inimile oamenilor, să poți crea o stare de bine, trebuie să iubești ceea ce faci, cu multă măiestrie și să faci ceea ce iubești. Talentata coregrafă Alexandra Burlacu a găsit cheița talentelor copiilor Ansamblului de dansuri „Ciocârlia” din satul Sofia și ansamblului „Spicușor” din satul Pelinia, care, ghidați cu mult har artistic, au atins struna sufletului celor prezenți, fiind veriga unei familii cu adevărat fericite.
În continuare, programul artistic a fost susținut de interpreți individuali și colective artistice din raion, dar și oaspeți speciali ai evenimentului: ansamblul etnofolcloric „Crenguța de Iederă”; Valentin Uzun & Orchestra Tharmis și interpretul de muzică populară Gabriel Nebunu, care au creat o atmosferă incendiară la sărbătoare, prin cântec, dans și voie bună.
În curtea taberei au fost vernisate expoziții ale meșterilor populari; expoziția „CASA MARE”, precum și diferite meșteșuguri și bucate tradiționale, prezentate de către primăriile din raionul Drochia; amenajată o cabină foto; zonă de agrement pentru copii.
Ce putea fi mai frumos, decât a petrece o zi împreună cu familia într-o locație absolut deosebită și de a trăi o poveste magică alături de atâția bunei, părinți și copii la acest eveniment semnificativ, care a fost expresia desăvârșită a valorilor umane și lucrurilor sfinte, ce definesc Familia – mediul, unde întotdeauna găsești afecțiune, sprijin și iubire necondiționată.
Elena BANARU, membră a HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, Centrul de Creație a Copiilor Drochia