Elevii din Bădiceni, în pragul alegerii profesionale (FOTO)

0
118

Astăzi, elevii clasei a IX-a de la gimnaziul Bădiceni au luat cunoștință de specificul mai multor profesii, cu ajutorul profesorilor și al consătenilor care s-au afirmat în diferite domenii. Aceștia i-au ajutat să cunoască atuurile, dar și părțile mai puțin plăcute ale profesiilor, pentru ca tinerii să decidă mai ușor ce specialitate vor să-și aleagă după absolvirea școlii.

Activitatea s-a desfășurat în sala de festivități a gimnaziului, fiind moderată de Aliona Cojocaru, organizatoare, și Angela Gumenco, directoarea instituției. Ulterior, elevii s-au implicat în desfășurarea dialogului cu specialiștii invitați.

“Ne-am propus să declarăm „război” cotidianului, rutinei, pesimismului, indiferenței. I-am luat ca „ostatici” pe absolvenții din Bădiceni care au rămas în sat și și-au dedicat viața satului. Obiectivul activității noastre este valorificarea potențialului uman din satul Bădiceni. Satele, din mare regret, degradează, dar satele ne hrănesc. Veșnicia s-a născut la sat, ne doare foarte mult și nu am vrea ca satul să degradeze. Dacă ar face fiecare câte puțin, ar fi bine de trăit”, a menționat Angela Gumenco, directoarea gimnaziului, inițiatoarea evenimentului.

Activitatea a simulat o zi de școală, iar în orar au fost planificate mai multe lecții opționale, menite să descopere oameni deosebiți și specificul profesiilor pe care aceștia le practică: Educația răbdării; Matematica înțelepciunii; Geografia recunoștinței; Arta echilibrului; Muzica sufletului…

Iar în pauzele dintre lecții, participanții au avut parte de prezentări artistice, cu participarea colectivului din sat “Rostărița”.

Invitații au fost încurajați să vorbească despre vocația lor, despre specificul profesiei pe care au obținut-o și o practică, cu bune și cu rele, astfel încât absolvenții să le cunoască mai bine și să facă o alegere potrivită pentru fiecare dintre ei. Nu în ultimul rând, intenția organizatorilor este să-i motiveze pe elevi să revină în sat și în calitate de specialiști să contribuie la dezvoltarea comunității.

Printre cei care au vorbit despre ocupația vieții lor sunt Ghenadie Spinei și Marin Avornicița, care și-au legat viața și activitatea de agricultură.


Ghenadie Spinei, administrator Gospodărie Țărănească: “Cred că sunt aici pentru experiența mea și rezultatele pe care le am, pentru tăria de caracter și pentru că am rămas în satul de baștină. Nu am avut posibilitate și nici necesitate să plec peste hotare, să gust banul făcut în străinătate. Am o dragoste deosebită față de tehnică, de pământul natal, am rămas în satul de baștină și nu gestionez o afacere mare, dar mă bucur de un oarecare succes și am cu ce mă mândri. Țara noastră este una agrară și tot viitorul este aici, nu orașul, nu industria. Trebuie să producem, ca să ne putem crea viitorul și să avem rezultate frumoase în producere, în dezvoltarea agriculturii”.

Marin Avornicița, producător agricol: „În anii tinereții am fost peste hotare la muncă și am gustat bucățica de pâine, a fost amară. Am decis că trebuie să mă întorc la baștină, să muncesc aici. Am rezultate bune, dar și calamități au fost. Am înfruntat toate greutățile. Acum am venit să îndrumăm tinerii noștri, care urmează să facă un pas important în viață, să muncim toți în țara noastră ca ea să înflorească”.


Elevii clasei absolvente au aflat din prima sursă care sunt avantajele și neajunsurile profesiilor de medic, jurnalist, agricultor, polițist, bucătar, asistent social etc. Unii dintre ei au decis deja ce profesie vor urma, alții încă mai reflectează, așa că această întâlnire le va fi de mare folos, spun elevii.

„Îmi doresc să devin jurist sau avocat, pentru că societatea noastră trebuie să aibă juriști, avocați buni. Aș dori această profesie pentru că este una aleasă și prestigioasă, dar și foarte grea, pentru că țara noastră este coruptă și nu toți își îndeplinesc atribuțiile după reguli. Eu vreau să devin un avocat cinstit, pentru că nu iubesc nedreptatea”, ne-a comunicat elevul Alexandru Tetelea.

Ina Țârdea, care este și ea în clasa a IX-a, este impresionată de două profesii, importante pentru societatea noastră, însă alegerea definitivă încă nu a făcut-o. “Cele mai apropiate profesii îmi sunt cele de polițist și medic. Mă impresionează toate emisiunile văzute la televizor despre polițiști, dar și profesia de medic îmi place, pentru că ei salvează viața oamenilor. Vreau o profesie prin care să fiu utilă comunității și tuturor oamenilor. Întâlnirea de azi este binevenită, pentru că noi luăm cunoștințe de la oamenii prezenți despre profesia pe care a au ei”, a opinat tânăra.

Evenimentul s-a încheiat cu improvizarea unui turn al profesiilor, la baza căruia este profesia de pedagog — cel care este temelia procesului de învățământ al oricărui copil și îl formează pe parcursul anilor, orice profesie ar alege acesta.

În gimnaziul Bădiceni studiază 250 elevi, dintre care 28 sunt elevi în clasa a IX-a.


Articolul precedentFotografia zilei: Drumarii oferă ajutor celor aflaţi în dificultate
Articolul următorFotografia zilei: Irina Rimes a revenit de unde și-a luat zborul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.