Drumul Vinului nu trece prin Soroca

0
50

 Primul itinerar turistic din Republica Moldova, Drumul Vinului Moldovei, certificat ca rută cultural-europeană de Consiliul Europei, a fost desemnat finalist și premiat în categoria „Destinație Turistică Culturală Durabilă în 2020”, în cadrul concursului organizat de Rețeaua Europeană de Turism Cultural (ECTN), transmite MOLDPRES.

  În competiție au fost depuse 43 de dosare pentru titlul “Destinație Turistică Culturală Durabilă 2020”, dintre care 15 candidați la categoria „Turism vitivinicol”, în cadrul traseului cultural-european „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne”, certificat de Consiliul Europei. „Drumul Vinului Moldovei”, care nu trece și prin raionul Soroca, a fost selectat de organizatori printre trei finaliști premianți în domeniul oenoturismului, pentru promovarea unui  turism cultural și sustenabil. Printre criteriile de premiere au fost apreciate complexitatea proiectului propus, capacitatea acestuia de a consolida colaborarea între multipli reprezentanți ai sectorului, precum producătorii de vinuri, agențiile de turism, asociațiile de profil; rolul de promotor al viziunilor inovatoare în promovarea experiențelor turistice și  atitudinea responsabilă față de patrimoniul cultural, natural și social al țării”, indică un comunicat al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), care a dezvoltat și acreditat Drumul Vinului Moldovei ca rută cultural-europeană de Consiliul Europei. „Turismul de experiență vitivinicolă pilonul de bază al ofertei turistice a Republicii Moldova, vinul fiind un patrimoniu, cultivat prin legenda vie și tradiții. Aceasta industrie s-a dinamizat substanțial de-a lungul perioadei anterioare, lucru pe care îl denotă creșterea de 70% a numărului de călători interesați de imersiuni în lumea vitivinicolă, iar numărul de vinării cu capacitate turistică s-a triplat în perioada ultimilor cinci ani. Această distincție acordată rutei  „Drumul Vinului Moldovei” este o recunoaștere europeană a autenticității ofertei oenoturistice ceea ce ne onorează”, a declarat Cristina Frolov, președintele ANTRIM.

Din 28 februarie 2020, Drumul Vinului Moldovei a fost integrat în cadrul „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne” și promovează cultura și patrimoniul valoros al Republicii Moldova în domeniul turismului vinicol, ca parte a turismului cultural și rural. Ruta „Drumul Vinului Moldovei” cuprinde 7 itinerare vinicole și gastronomice unice, 30 de vizite la vinării, crame, vinoteci, zeci de evenimente cultural-turistice și numeroase experiențe culturale, istorice și gastronomice. „În ajunul Zilei Naționale a Vinului din Moldova, felicităm zecile de crame, agro-pensiuni, tur-operatorii și asociațiile din domeniul industriei vitivinciole și a turismului pentru o realizare remarcabilă de consolidare, parteneriat și dezvoltare colaborativă ilustrată prin Drumul Vinului Moldovei, premiat pe plan european. Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a acordat asistență tehnică și granturi pentru 38 de crame care și-au dezvoltat facilități de turism, dinamizând astfel circuitul economic în regiuni, de care au beneficiat alte zeci de mici afaceri, agro-pensiuni, case rurale, gospodării țărănești, etc. Destinațiile incluse în ruta „Drumul Vinului Moldova” întrunesc standardele rutelor cultural-europene și impresionează prin autenticitatea lor și promovarea unui turism sustenabil”, a menționat Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

Ceremonia de premiere oficială, organizată de Rețeaua Europeană de Turism și Federația Iter Vitis va avea loc la data de 22 octombrie, în format online, finaliștii fiind încurajați să prezinte noi viziuni de reabilitare a activității turistice concentrat asupra unui turism cultural sustenabil, conturat de componentele de cultură și istoriei a turismului vinicol.

„Iter Vitis – Les chemins de la vigne” reprezintă ruta oenoturistică cultural-europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din 18 state vitivinicole, având drept scop recunoașterea, păstrarea și promovarea acestuia. Ruta „Drumul Vinului Moldovei” reprezintă prima rută din Republica Moldova care este înregistrată în cadrul „Iter Vitis – Les chemins de la vigne”, această inițiativă fiind promovată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și al Marii Britanii.

 

 

 

 


Articolul precedentAlte 872 cazuri de infectare. Raionul Soroca reconfirmă „codul portocaliu”
Articolul următorBiserica din Șolcani urma să devină muzeu ateist, dar sătenii nu au permis acest lucru / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.