Dovleacul – leguma de sezon a toamnei. Oamenii îl prepară cum știu mai bine / VIDEO

0
77

Aromat, plin de culoare și gustos. În plin sezon de toamnă, dovleacul este nelipsit din bucătăriile gospodinelor. Copt, fiert sau pus în plăcinte, oamenii folosesc dovleacul în alimentaţie, în această perioadă, mai ales pentru proprietăţile lui curative. Este și cazul Verei Borș din satul Pelinia, raionul Drochia.

VERA BORȘ, locuitoarea satului Pelinia, raionul Drochia: „Dacă îl facem cu griș de-o pildă, îl curățim de coajă îl fierbem, punem grișul deasupra și îndată fierbe și cu ulei de măsline la urmă. El îi bun și cu orez, îi bun și cu hrișcă, dar acelea mai greu fierb. Bostanul îi cel mai bun medicament, ascultă-mă pe mine, taman ai dat de mine, cu bostanul, că eu tare mult bostan am mâncat.”

Gospodina spune că întotdeauna a iubit să pregătească bucate din dovleac.

VERA BORȘ, locuitoarea satului Pelinia, raionul Drochia: „Am turnat apă și am pus bostanul curat, curățit frumos și-l pun la fiert, îl punem la fiert și îl fierbem și când aproape e gata îi punem griș deasupra și nu mestecăm, în zeama asta a lui o să fiarbă grișul.”

„Eu am mâncat în tot felul și e bun în tot felul și e sănătos în tot felul.”

Această femeie este din satul Corlăteni, raionul Râșcani. Pe ea am găsit-o la Piața Centrală din Bălți unde a venit să-și vând dovlecii pe care i-a crescut chiar la ea în curte.  

„Iaca cu bucățica, cinci lei bucățica, 10 lei, 15 lei, cinci, 10 lei kg, poftim, care doriți. Bostanul e foarte bun la plăcinte, la supă, la copt, la făcut supă cu carne, la alade, foarte multe, care știe, pentru maieră, el e foarte bun pentru orișice.”

Comercianții recunosc că alimentul este la mare căutare în această perioadă.

Cu 8 lei kg. Îs tare buni pentru organism, de plăcinte, se poate de copt și așa se poate de mâncat, se fierbe, sunt vitamine foarte multe. – Lumea cumpără? – Da lumea cumpără, da.”

Oamenii zic că cel mai des din dovleac, pregătesc terci, care îl combină și cu alte alimente.

„Dovleacul, este formidabilă. Din ea se pate și terci de făcut și plăcinte, e foarte gustoasă și folositoare. Cumpărăm, o dăm prin răzătoare, facem plăcinte, terci.”

„Fac ca un fel de peltea cu lapte, da, și cu orez. Și chiar așa copt în rolă, e foarte gustos să îl mănânci. Îi de dietă.”

„Facem terci, se poate cu lapte, se poate cu griș să îl faci. E un product foarte folositor, are multe vitamine, consider că intră în TOP 10 alimente.”

La Piața Centrală din municipiul Bălți, dovleacul poate fi procurat cu 8 – 10 lei kilogramul.

sursa:tvn.md


Articolul precedentAlegerile locale din 5 noiembrie: fiecare al 3-lea candidat la funcția de primar este femeie
Articolul următor48.000 de lucrători medicali vor primi salarii cu 15 la sută mai mari
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.