Doi soroceni au decedat electrocutați timp de o săptămână

0
621

Serviciul Teritorial Soroca – Electrocutarile pot fi evitate

   Două cazuri de electrocutare produse recent în raionul Soroca au fost cercetate de inspectorii ST Soroca, Departamentului supraveghere energetică  al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

       La data de 30.06.2020, în jurul orei 1930, dl Gheorghe B., locuitor a s. Holoșnița, r-nul Soroca, lucra în grădina de lângă casă împreună cu nepotul Iurie C., locuitor a or. Soroca. Pătimitul văzând că pompa submersibilă de drenaj ,,JIREX Fecalic 255/11N” din bazinul cu apă nu funcționează, a decis să verifice vizual care este cauza. Pompa de apă era conectată la rețeaua electrică din casa de locuit prin intermediul unui prelungitor cu lungimea de 35 m, improvizat dintr-o porțiune de cablu de tip AVVG-2×4 mmcu lungimea de 5 m, o porțiune de cablu de tip AVVG-4×1,5 mm2 cu lungimea de 7 m și o porțiune de cablu telefonic de tip PRG- 2×0,8 mm2 cu lungimea de 22 m și amenajat cu o priză electrică neomologată (de la televizoarele ”RECORD”). Toate conexiunile între cabluri erau  izolate neregulamentar cu peliculă neadezivă.

       S-a constatat că, în cadrul verificării prelungitorului pătimitul ținea în mâni priza electrică menționată și o porțiune de cablu cu capetele neizolate. Pătimitul stătea pe pămîntul umed cu picioarele goale. La un moment dat, dl Gheorghe B. auzit un strigăt, apoi, l-a văzut pe pătimit întins la pământ. Imediat a deconectat întrerupătorul automat din cutia de evidență a energiei electrice şi a apelat la Serviciul Național Unic Pentru Apelurile de Urgență 112, solicitând intervenția medicilor. Încercarea dlui Gheorghe B. şi a vecinului Iurie A., de a resuscita pătimitul nu s-a soldat cu succes. Metoda de resuscitare a fost cea mai nepotrivită – “salvatorii” l-au îngropat în pământ pe pătimit.

      Primul ajutor pana la sosirea medicului consta în:
– întreruperea sursei de curent electric, fără a atinge victima sau sursa de curent cu mînile goale, se vor folosi mănuși izolante sau un material (lemn uscat, plastic, cauciuc) electroizolant pentru a îndepărta sursa de curent;
– dacă victima este în stop cardio-respirator (lipsește cunoștința, pulsul, respirația) se poate ulterior tenta resuscitarea cardio-respiratorie (cu ajutorul respirației artificiale, prin metoda  “din gură în gură” ori “din gură în nas” și masajul indirect al inimii), dar numai după întreruperea sursei de curent (altfel există pericolul de electrocutare a salvatorului);
– dacă sunt prezente pulsul și respirația spontana, victima va fi așezată în poziția de siguranță și supravegheată până la sosirea echipajului medical.

     Inspectorii  DSE ANRE îndeamnă toți cetățenii la cunoașterea teoretică și practică a exercițiilor de acordare a primului ajutor pătimiților.

      În prezent răspîndirea informațiilor în societate, după cum cunoaștem,  se petrece foarte repede, deoarece sunt create toate condițiile pentru cetățeni. Dar, de fapt, în unele cazuri cele relatate  nici pe departe nu corespund realității, deoarece în cazul unei electrocutări, ori a unui incendiu provocat de instalațiile electrice este necesară examinarea circumstanțelor și cauzelor producerii lor, fapt ce durează în timp. 

     Inspectorii Departamentului supraveghere energetică al ANRE execută aceste examinări în comun cu colaboratorii Comisariatelor de Poliție și colaboratorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI RM, cu participarea proprietarilor IE și a martorilor oculari, care sunt finalizate cu întocmirea Actului de examinare  a accidentului avut loc cu populația în IE, ori a Raportului de examinare tehnică a instalaţiei electrice, cu concluzia respectivă (în cazul că incendiul este cauzat de instalații sau receptoare electrice).

          La data de  03 iulie 2020,  în Secția de producere a fagurilor pentru stupul de albine a SRL “Apic Nord”, amplasată pe teritoriul Pieței agricole din municipiul Soroca, în jurul orei 20:00,  a avut loc un caz de electrocutare al cetățeanului Andrei F., a.n.1970, locuitor al mun. Soroca, soldat cu decesul accidentatului.

Din cauza temperaturii înalte de afară, dar și a căldurii degajate de rezervoarele pentru topirea brichetelor de ceară, în ziua nominalizată Andrei a decis să lucreze în orele de noapte. A sosit la locul de muncă la ora 1900  și a pornit procesul topirii și a producerii fagurilor din ceară, dar pentru a reduce din temperatura aerului din ambele încăperi a turnat apă pe podea, prin ce a sporit posibilitatea producerii electrocutării, cu toate că încăperile nominalizate fac parte din categoria încăperilor deosebit de periculoase. Toate lucrările de producere erau îndeplinite doar de Andrei.

De către membrii comisiei de examinare a cazului de electrocutare au fost constatate următoarele:

  • Andrei intenționa să lichideze defecțiunea din tabloul de comandă, deoarece conductorul fazic “B” era rupt de la bara aparatului de dirijare a procesului tehnologic, fixat pe ușa tabloului de comandă;
  • lîngă tabloul de comandă, din dreapta, pe carcasa metalică a rezervorului cu materia primă pregătită pentru turnarea fagurilor, era pus un cuțit, iar pe carcasa de lemn, din partea stîngă, atîrna indicatorul de tensiune;
  • ușa tabloului de comandă aflat sub tensiune a fost deschisă de către pătimit, fără a fi autorizat cu dreptul de a executa lucrări în IE și fără a cunoaște regulile elementare de securitate electrică, de comportament în și cu IE;
  • locul de muncă nu era completat cu mijloace de protecție;
  • pe podeaua umedă era pozat un prelungitor improvizat, folosind cablul de tip PV 2×1,5,  fără înveliş protector;
  • pentru alimentarea receptoarelor cu clasa I de protecție sunt utilizate prelungitoare și prize electrice fără legătură la conductorul de protecție PE;
  • lipsa dispozitivului de protecţie contra curenţilor reziduali („УЗО”) cu curentul nominal de declanșare nu mai mare de 30 mА pentru grupele de prize preconizate pentru alimentarea receptoarelor aflate în încăperi deosebit de periculoase.     

La ora 2030, paznicul Pieței agricole a intrat în Secție la Andrei, din obișnuință, însă l-a găsit pe pătimit întins pe podea în încăperea unde se află utilajul pentru producerea fagurilor, în apropierea tabloului de comandă. Imediat a sunat la Serviciul Național Unic Pentru Apelurile de Urgență 112. Medicul de la asistenţa medicală de urgenţă a constatat decesul pătimitului.

          Serviciul Teritorial Soroca DSE ANRE atenţionează populaţia asupra necesităţii conştientizării de către maturi şi copii a pericolului care-i însoţeşte la utilizarea receptoarelor electrice defectate (pompe electrice, maşini de spălat, fier de călcat, prelungitoare și prize electrice, betoniere, aparate de sudat, etc.), precum şi la executarea lucrărilor în zonele de protecţie a reţelelor electrice sau la pătrunderea în instalaţiile electrice ale furnizorului, dar și la locul de muncă.

         Despre orice defecţiune sau accidente informaţi imediat Operatorul Sistemului de Distribuție, conducătorul întreprinderii ori Persoana responsabilă de gospodăria electrică, sau inspectorii Serviciului Teritorial Soroca. Instalaţiile electrice prezintă un pericol sporit şi permanent pentru toate persoanele care nu au pregătire specială şi autorizaţie de a executa anumite lucrări; Respectînd Normele de securitate, vă veţi proteja personal şi îi veţi feri de pericol şi pe cei dragi.

M. Sapojnic, Șef ST Soroca


Articolul precedentGabriela Furdui de la Vărăncău printre premianții Festivalului-concurs „Nistrule cu apă lină”
Articolul următorBarza a adus noi soroceni (21-28 iulie)
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.