Doar la noi…

0
36

Electorala-2021

Mă gândesc la întrebarea data astăzi mie de către prietenul meu Leon Vârlan și anume o întrebare, ce mulți o cunosc și se gândesc la ea, dar nu știu de ce trec pe alături netrăgându-i atenția cuvenită. E cam dureroasă și controversată, greu de-o frământat.

Mă refer la cetățenii din stânga Nistrului, din așa numita republică moldovenească nistreană, care s-au dezis de cetățenia RM și au primit cetățenia unui alt stat, fie și ne-recunoscut în lume, dar e stat și ei au votat organelle de conducere ale acestui stat. Ei au participat la alegerile prezidențiale, parlamentare și locale a acestei republici fantomă, deci nu e glumă, că votează pentru separarea de RM, practic se dezice de RM, de cetățenia ei. Și se iscă întrebarea următoare:  ce drept au cetățenii, care au trădat statul natal, formând o nouă farmațiune statală să participle la alegerile din  fostul lor stat RM? Cineva îmi v-a reproșa, că  adică ei, cetățenii republicii nistrene nu s-au dezis de cetățenia RM… Corect, dar oare cetățenii RM cu rădăcini din perioada interbelică și mai vechi  s-au dezis de cetățenia statului roman?  Nu! De ce dar nu sunt  recunoscuți cetățenii RM cu aceste rădăcini necondiționat cetățeni ai României cu drept de vot? Când te uiți atent, juridic e aceeaș situație: noi, acei din RM suntem stat aparte față de România așa cum cetățenii transnistriei  față de RM! De ce dar nouă, celor din RM ni se cere să redobândim cetățenia statului roman, iar transnistrenilor nu li se cere s-o redobândească pe a RM, dar din contra, li se permite de a participa la scrutinele electorale care au loc în RM?!  Credeți, că e normal așa ceva? Eu cred, că nu, fiindcă astfel nouă, celor din RM ni se lezează drepturile, permițând cetățenilor altui stat să se implice în viața politică a tatului nostru, de care acei cetățeni s-au dezis, înstrăinându-se. Accentuiez: cetățenii români basarabeni cu rădăcinile strămoșești românești nu s-au dezis de cetățenia Statului Român, ci Statul roman i-a trădat, i-a vândut în urma u Ultimatului rușinos pentru România, care a cedat fără opunere, fără lupte Basarabia hidrei sovietice.  Anul 1940 – cea mai bună dovadă a politicii incompetente a sistemului politic românesc, extrem de corupt. Regretabil, că am avut așa lideri incompetenți la conducerea țării.

Asemănătoare situație e și cu locuitorii din stânga Nistrului, trădați de guvernanții de la Chișinău, dar cu deosebire… au primit regimul separatist participând la alegerile organelor unui stat-fantomă separatist. Dacă au participat la alegerile din Transnistria, atunci legile RM sunt în drept să le interzică cetățenilor așa numitei republici transnistrene să participle la scrutinele electorale din RM. Iată ce ne spune Art. 2 al codului electoral al RM : L E G E nr. 1381-XIII  din  21.11.1997

       Articolul 2. Principiile participării la alegeri

      (1) Cetăţeanul Republicii Moldova participă la alegeri prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

      (2) Participarea la alegeri este liberă (benevolă). Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului cu scopul de a-l sili să participe sau să nu participe la alegeri, precum şi asupra exprimării de către acesta a liberei sale voinţe.

      (3) Cetăţenii Republicii Moldova care domiciliază în afara ţării beneficiază de drepturi electorale depline în condiţiile prezentului cod.

Deci, e clar, că drept de vot în RM au doar cetățenii RM. Cetățenii așa numitei republici moldovenești nistrene e necesar de a le interzice participarea la alegeri până la revenirea acasă, în cadrul statului RM.

Cele mai multe și mai mari fraude electorale din ultimii ani se datorează participării la scrutine a electoratului transnistrean, pe care le cunoaștem cu toții. Mai cunoaștem, că nu toți cetățenii de dincolo de Nistru sunt separatiști, sut români adevărați, dar… Dura lex, sed lex.

Iacob CAZACU-ISTRATI (Toronto, Canada)

 

 

 

1


Articolul precedentRăsfăț pentru meșterii populari – la 27 iunie va avea loc Târgul „La Nistru, la Mărgioară”
Articolul următorPoemul serei dispărute de la Soroca Nouă / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.