Directorii și directorii adjuncți de școli vor fi aleși după un nou regulament. Care sunt principalele modificări

0
183

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat modificările la Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general și instrucțiunea cu privire la evaluarea candidaților la funcția de director al instituției de învățământ general și profesional tehnic.

Potrivit Ministerului Educației, aceste modificări vor asigura transparența, echitatea și obiectivitatea desfășurării concursurilor, precum și eliminarea premiselor de favorizare/defavorizare a unor candidați.

Principalele modificări

# A fost introdusă obligativitatea instruirii prealabile a membrilor Comisiei de concurs.

# A fost prevăzută publicarea în spațiul online a interviurilor pentru funcțiile de director.

# A fost interzisă completarea dosarelor de participare la concurs după expirarea termenului de depunere a acestora.

# Au fost stabilite criterii unice de evaluare a candidaților la interviu.

# Au fost introduse prevederi privind delegarea membrilor în componența Comisiei de concurs, care au menirea de a preveni intimidarea sub orice formă a celor implicați în procesul de delegare a membrilor în Comisiile de concurs și să pună pe poziție de egalitate candidații din cadrul instituției, precum și a celor din afara instituției.

# Datele statistice procesate confirmă că 57 % dintre candidați utilizează mai puțin de 20 de minute din timpul acordat pentru scrierea testului (o oră). La fel, odată cu plasarea publică a tuturor itemilor, candidații sunt încurajați să se pregătească temeinic în prealabil și au la dispoziție toată informația necesară pentru a susține cu succes proba scrisă. Pe cale de consecință, o altă modificare se referă la majorarea punctajului de promovare a probei scrise (testul) (de la 50 %+1 la 60 %), precum și majorarea numărului de itemi (de la 20 la 25) la care vor trebui să răspundă candidații la această etapă.

# În scopul desfășurării concursurilor în termene rezonabile a fost stabilită obligativitatea desfășurării etapelor 3 și 4 ale concursului în termen de cel mult 10 zile de la data testării.

# Printre stipulările nou introduse în Instrucțiunea cu privire la evaluarea candidaților se enumeră afișarea pe ecran, la expirarea timpului alocat testării sau la finalizarea rezolvării testului, a numărului de puncte acumulat de către candidat pentru răspunsurile la itemi, reușita în procente (%) și punctajul acordat pentru fiecare item (marcat cu 1, în cazul răspunsului corect și marcat cu 0, în cazul răspunsului incorect).

# Un alt element de noutate este faptul că în cazul participării la un nou concurs pentru ocuparea funcției de director al unei instituții de tipul instituției pentru care a fost promovat anterior testul, candidatul are dreptul să participe la o nouă testare, rezultatele căreia sunt definitive, iar rezultatele anterioare ale testării își pierd valabilitatea.


Modificările la Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general și Instrucțiunea cu privire la evaluarea candidaților la funcția de director al instituției de învățământ general și profesional tehnic au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova din 16 septembrie 2022 și sunt aplicabile pentru concursurile anunțate începând cu data publicării.

Sursa: #diez.md


  • ETICHETE
  • VP
Articolul precedent40 000 versus 6 500! Partidul „Șor” și poliția raportează numere diferite privind participanții la protestul de azi
Articolul următorAtena este cel mai ieftin oraș european pentru călătorii. Un weekend pentru două persoane costă circa 240 de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.