Din acest an și primăriile pot solicita subvenții la AIPA

0
240

A demarat Campania de informare AIPA – 2020. Prima sesiune de informare regională a avut loc astăzi, la Soroca. Agenții economici din raionul Soroca, dar și autoritățile publice de nivelul I au aflat condițiile de subvenționare și etapele ce trebuie urmate pentru a beneficia de subvenții din partea statului.

Sesiunea de informare, organizată de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) în colaborare cu autoritățile raionale, a avut loc la Palatul de Cultură Soroca, unde s-au adunat sorocenii interesați de subvenționare pentru afacerile lor, dar și reprezentanții APL, care, din acest an pot solicita subvenții pentru diverse proiecte în localitățile ce le conduc.

Potrivit organizatorilor, sunt disponibile câteva tipuri de subvenții:

  • Subvenții postinvestiționale;
  • Subvenții în avans pentru proiecte start-up;
  • Subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural.

Participanții la ședință au aflat detaliat cum pot aplica pentru a beneficia de subvenții pentru agricultură, afaceri sau infrastructură – domeniu nou în acest an.

La seminar au participat producători agricoli, primari și tineri care vor să dezvolte o afacere

“Bugetul pentru subvenționare s-a mărit, fiind în anul acesta de un miliard de lei, față de 950 milioane lei în 2019. Ca în fiecare an principalele domenii de subvenționare în agricultură sunt: plantația livezilor multianuale, procesarea și prelucrarea. Anul acesta avem o măsură nouă de subvenționare, anume pentru agenții economici care desfășoară o activitate în anumite centre raionale, sate, ce nu depășesc 10 000 de locuitori și pentru APL care nu depășesc același număr de locuitori”, menționează Petru Tîmbur, director adjunct AIPA.

Totodată, cei prezenți au avut posibilitatea să-și expună opiniile și să, adreseze întrebări sau să vină cu propuneri de îmbunătățire a procesului de subvenționare, dificultăți întâmpinate în cadrul procesului de colectare a documentelor și de depunere a dosarului de solicitare a suportului financiar, la eveniment fiind prezenți Ion Pânzari, reprezentantul ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Valeriu Movilă, reprezentantul organizației teritoriale Florești al AIPA.

“Ne bucură faptul că în fiecare an avem tot mai mulți solicitanți și beneficiari de subvenții. Crește numărul dosarelor, dar și valoarea investițiilor. În 2018 au fost depuse 166 de dosare, în 2019 – 241 dosare. Sorocenii solicită subvenții pentru sisteme de irigare, înființarea plantaților plantațiilor, tehnică etc. Foarte interesantă este oferta pentru primării, deoarece subvenția se dă în avans, în deosebi de agenții economici, care beneficiază de subvenții postinvestiționale”, opinează Aliona Andriuța, șefa Direcția Agricultură Soroca.

„Am auzit astăzi informații interesante. Dacă  punem întrebarea: e real de aplicat sau nu, înțelegem că tot timpul este real de aplicat, dacă este în interesul cetățeanului și dacă sunt surse financiare de realizat asta. Am văzut în prezentările de azi că totul de face în interesul cetățeanului, a producătorului, a persoanelor tinere care vor să înceapă o afacere sau a femeilor. Totodată ni s-a a arătat și s-au adus argumente despre banii existenți în buget pentru așa ceva. Este capacitatea financiară de a implementa aceste proiecte”, a declarat Sergiu Cetulean, președintele Asociației Primarilor din Soroca.

Campania de informare va continua în toată țara, sesiuni asemănătoare vor avea loc în toate raioanele până la finalul lunii ianuarie.

Articolul precedentSorocenii sunt invitați la un omagiu adus regretatului Ștefan Petrache
Articolul următorRezultatele etapei I a Turneului Raional la minifotbal ”Cupa de Iarnă 2020”
(Zabulica) Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, (2008). Licențiată în Jurnalism. Deținătoare a premiului ”Mărul de Aur” oferit de Clubul de Presă din Chișinău în 2018. Absolventă a cursului "Managementul instituțiilor media" la Stockholm School of Economics in Riga, Letonia (2018). Reporteră la Publicația Periodică ”Observatorul de Nord” din 2009 și Redactoră-coordonatoare din 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.