Descoperire uimitoare a oamenilor de știință: Dispozitivul care-ți poate păstra creierul „în viață” după ce mori

0
76

Cercetătorii din Texas au dezvoltat o metodă pentru a menține un creier în viață și funcțional timp de câteva ore fără a fi conectat la corp – un experiment științific cu adevărat ciudat care amintește de capul din borcane din desenul iconic „Futurama”.

Dispozitivul care-ți menține creierul viu

O echipă condusă de Centrul Medical de Sud-Vest al Universității din Texas din Dallas a făcut un experiment bizar: a luat doi porci și le-a rupt conexiunile dintre cap și corpul lor și a conectat creierul la un dispozitiv pe care îl numesc controlul circulator pulsatil extracorporeal (EPCC), pe care l-au detaliat într-o lucrare publicată în revista Scientific Reports. Aparatul continuă să pompeze sângele prin creier, mimând fluxul natural atunci când este conectat la restul corpului.

Intenția din spatele acestei proceduri bizare a fost de a studia creierul independent de alte funcții ale corpului care îl pot influența, dar sistemul poate duce și la bypass cardiopulmonar mai bine conceput, un proces în care mașinile preiau funcția inimii și plămânilor în timpul intervenției chirurgicale.

„Această metodă nouă permite cercetări care se concentrează pe creier independent de corp, permițându-ne să răspundem la întrebări fiziologice într-un mod cu totul nou”, a spus profesorul de medicină UT Southwestern și investigatorul principal al studiului, Juan Pascual, într-o declarație.

Cum a decurs procedura

Procedura a implicat ca echipa de cercetare să pună cei doi porci sub anestezie în timp ce erau conectați la monitoare, pentru a ține evidența semnelor vitale. Apoi au tăiat craniile pentru a le pune sonde cu electrozi pe creier, au tăiat artere importante care leagă creierul de restul corpului și le-au conectat la EPCC, care ia forma unui sistem complex de tuburi și o pompă controlată de software conceput pentru a reproduce fluxul sanguin natural din creier.

În ciuda legăturii întrerupte, ei au reușit să mențină creierul să funcționeze normal timp de cinci ore – o realizare îngrozitoare, sigur, dar și una impresionantă din punct de vedere medical. Datorită experimentului, echipa de cercetare a reușit să studieze impactul zahărului asupra creierului, separat de alte mecanisme din organism care pot altera procesul.

În ceea ce privește aplicațiile viitoare, echipa de cercetare este intrigata că noul proces pompează sânge ca inima umană, în contrast cu dispozitivele de bypass cardiopulmonar existente, care trimit sânge prin corp într-un flux continuu. Un bypass cardiopulmonar care funcționează mai mult ca inima umană ar evita complicațiile de la dispozitivele de bypass existente, a speculat echipa de cercetare.

 

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentDacă dorești să slăbești – cum se pot pierde 9 kilograme în 3 săptămâni
Articolul următorLa Soroca a început festivalul colindelor “VIN COLINDĂTORII!” / VIDEO ÎN DIRECT
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.