Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțional art. 76 prim prin în baza căruia autoritățile au dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.
Curtea Constituțională a axaminat astăzi sesizările unor deputați din opoziție privind amenzile aplicate în perioada stării de urgență. Autorii sesizărilor susțin că amenzile au fost disproporționate, iar reprezentanții puterii spun că acestea nu contravin legislației și au avut drept scop de a descuraja încălcarea regulilor impuse de autorități… În cadrul examinării sesizărilor privind amenzile aplicate în perioada stării de urgență, avocatul Victor Panțîru, care a reprezentat interesele deputatului Octavian Țîcu, autorul unei sezisări depuse la Curtea Constituțională, a menționat că decizia de aplicare a sancțiunilor urma să fie aprobată de către un judecător care cântărește probele, stabilește vinovăția și amenda, dar nu de către polițist. Mai mult, avocatul a invocat faptul că mărimea amenzilor aplicate este disproporțional de mare raportată la salariu mediu pe economie. Potrivit art.76 (1) din Codul Contravențional, persoana fizică este sancționată cu o amendă de la 22 mii 500 lei până la 25 de mii de lei, în condițiile în care cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru acest an constituie 7953 de lei.
Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională, Radu Radu, a menționat că pretinsele invocări de neconstituționalitate trebuie respinse. Potrivit acestuia, aplicarea sancțiunilor a avut drept scop descurajarea tendințelor de încălcarea a restricțiilor impuse de autorități.
Potrivit datelor oficiale, în perioada stării de urgență au fost aplicate 2998 de sancțiuni privind nerespectarea restricțiilor impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, dintre care 2806 persoanelor fizice, restul – agenților economici. 360 procese contravenționale au contestate în instanța de judecată.
SURSA: RADIO CHIȘINĂU