DECIZIA CC: Amenzile aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolilor epidemice

0
179

Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțional art. 76 prim prin în baza căruia autoritățile au dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

Curtea Constituțională a axaminat astăzi sesizările unor deputați din opoziție privind amenzile aplicate în perioada stării de urgență. Autorii sesizărilor susțin că amenzile au fost disproporționate, iar reprezentanții puterii spun că acestea nu contravin legislației și au avut drept scop de a descuraja încălcarea regulilor impuse de autorități… În cadrul examinării sesizărilor privind amenzile aplicate în perioada stării de urgență, avocatul Victor Panțîru, care a reprezentat interesele deputatului Octavian Țîcu, autorul unei sezisări depuse la Curtea Constituțională, a menționat că decizia de aplicare a sancțiunilor urma să fie aprobată de către un judecător care cântărește probele, stabilește vinovăția și amenda, dar nu de către polițist. Mai mult, avocatul a invocat faptul că mărimea amenzilor aplicate este disproporțional de mare raportată la salariu mediu pe economie. Potrivit art.76 (1) din Codul Contravențional, persoana fizică este sancționată cu o amendă de la 22 mii 500 lei până la 25 de mii de lei, în condițiile în care cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru acest an constituie 7953 de lei.

Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională, Radu Radu, a menționat că pretinsele invocări de neconstituționalitate trebuie respinse. Potrivit acestuia, aplicarea sancțiunilor a avut drept scop descurajarea tendințelor de încălcarea a restricțiilor impuse de autorități.

Potrivit datelor oficiale, în perioada stării de urgență au fost aplicate 2998 de sancțiuni privind nerespectarea restricțiilor impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, dintre care 2806 persoanelor fizice, restul – agenților economici. 360 procese contravenționale au contestate în instanța de judecată.

SURSA: RADIO CHIȘINĂU

Articolul precedentCNAS explică: aveți dreptul la reexaminarea pensiei de la 1 iulie, dacă…
Articolul următorProiectul a ajuns la final, dar tinerii din Bălți vor continua să se manifeste ca cetățeni activi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.