Decada Naţională A Tineretului: Startul a fost dat

0
114

Startul Decadei Naţionale a Tineretului a fost dat la 2 noiembrie, cu „Ziua uşilor deschise” la Primăria orașului Soroca şi Consiliul raional. Mai mulţi tineri activi din urbe, au avut prilejul să cunoască specificul activităţii autorităţilor locale de nivelul I şi II.

Tinerii în şedinţă cu autorităţile publice raionale şi reprezentanţii mai multor servicii din raion
Tinerii în şedinţă cu autorităţile publice raionale şi reprezentanţii mai multor servicii din raion

Participanţii au fost repartizaţi în câteva echipe şi au asistat specialiştii primăriei şi consiliului raional în activitatea lor zilnică. Astfel, tinerii au aflat cum activează sistemul din interior.

Alături de specialiştii primăriei
Alături de specialiştii primăriei

La finalul zilei participanţii şi specialiştii autorităţilor locale au făcut bilanţul. Conducătorii soroceni şi-au exprimat încrederea că aceşti tineri vor fi viitorii conducători şi buni specialişti în Soroca. „Aceste acţiuni sunt binevenite pentru colectivul primăriei şi pentru soroceni. Venim cu iniţiativa de a le desfăşura mai des, ca să pregătim o generaţie pentru viitorul nostru. De la o parte nu se vede aşa bine cum este situaţia în oraş şi primărie, dar cu cât mai mult vor veni în primărie, vor cunoaşte mai bine lucrul zi de zi şi vor fi mai implicaţi şi mai respectuoşi faţă de oraşul nostru” a menţionat viceprimarul oraşului pe probleme sociale, Mihail Grabciuc.

Participanţii îmărtăşesc impresii despre Ziua uşilor deschise
Participanţii îmărtăşesc impresii despre Ziua uşilor deschise

La rândul lor, tinerii s-au arătat mulţumiţi de această oportunitate. Cechir Vladlena, eleva Liceului „Constantin Stere” a aflat ce reprezintă munca de viceprimar al urbei. „Este greu dar este interesant. Am aflat lucruri noi, a fost o experienţă deosebită. Nu mă văd în viitor în APL ci în medicină, dar asemenea activităţi sunt binevenite, posibil mulţi tineri se văd în viitor activând aici dar nu cunosc ce reprezintă domeniul din interior” a opinat soroceanca.

„A fost o zi interesantă, am aflat multe lucruri noi care pot folosi pe viitor, cert este că lucrul de viceprimar şi cel de contabil, care le-am cunoscut astăzi, sunt dificile” a concluzionat Vitalina Pilipenco, elevă la Liceul „Petru Rareş”.

Activitatea s-a finalizat cu o şedinţă foto în grup, pentru o amintire frumoasă şi înmânarea diplomelor de onoare, oferite tinerilor de către primăria Soroca.

Participanţii jocului Sity Quest în ultimile pregătiri până la start
Participanţii jocului Sity Quest în ultimile pregătiri până la start

Conform programului prestabilit, marţi, 3 noiembrie, a fost desfăşurat un joc foarte popular în mai multe ţări, City Quest. Jocul este alcătuit dintr-o multitudine de sarcini, 8-10 la număr, care fiind rezolvate dezvăluie un anumit loc din Soroca sau chiar din afara acestuia, aesta fiind şi finişul. Sarcinile sunt formate pe baza unor povestiri, rebusuri, jocuri de cuvinte, codificări, etc. City Quest pune la incercare toate abilitatile, mai ales eruditia, ingeniozitatea, spiritul de echipa, dar si iti testeaza pregatirea fizica. Startul jocului a fost dat pe Piaţa Libertăţii din Soroca.

Premierea participanţilor jocului Sity Quest

 Potrivit surselor CRT Dacia, la activitate au participat echipe de tineri din 9 instituții de învățământ. Fiecare echipă avea în componența sa 7-11 tineri. Traseul pe care trebuiau să-l parcurgă tinerii a fost compus din şapte etape ori indicii. În momentul când echipa a ghicit și găsit locul în care a fost ascuns indiciul, aceasta avea dreptul să solicite următorul. În cazul în care participanții nu-și dădeau seama din start despre ce este vorba în indiciu, aveau dreptul de a solicita alte două explicații suplimentare a indiciului.

Echipele Liceului Teoretic Petru Rareș, Școlii Profesionale și Colegiului Tehnic Agricol au fost primele care au ajuns la finiș și au luat primele trei locuri în cadrul jocului interactiv.

         Decada Tineretului continuă. Astfel, astăzi, 4 noiembrie, începâncu ora 16.00, la Palatul de Cultură Soroca este derulat un film pentru tineri. Conforma programului, la 5 noiembrie, tinerii vor participat la o Masă rotundă cu genericul “Analiza sectorului educaţional” cu participarea specialiştilor din domeniul învăţământ. Apoi va urma un Flash Mob cu genericul “Fii activ — guvernează-ţi viitorul”, care ava avea loc la 10 noiembrie în Piața Libertății din orașul Soroca.

Festivitatea de închidere va avea loc la 11 noiembrie , în cadrul unui concert, după care va urma o discotecă. Evenimentele se vor desfăşura la Estrada de vară din parcul „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” din orașul Soroca. Tinerii din Soroca sunt îndemnaţi să participe activ la evenimente, atât pentru informare, cât şi pentru odihnă activă şi plăcută.

 

În perioada 2-11 noiembrie curent, la Soroca au loc mai multe evenimente dedicate (sau cu implicarea) tinerilor. Acestea fac parte din programul acţiunilor prilejuite de Decada Naţională a Tineretului 2015, la care ziarul Observatorul de Nord este unul dintre partenerii media. Evenimentul este organizat de Consiliul raional Soroca, Primăria oraşului Soroca, Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, în parteneriat cu Secţia Cultură şi Turism Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.