De astăzi poți merge la restaurantul sau barul preferat: Ce reguli trebuie respectate și ce spun proprietarii restaurantelor din Soroca

0
1091
Foto: pixabay.com

De astăzi, 15 iunie, autoritățile dau undă verde activităţii unităţilor de alimentaţie publică. Restaurantele, cafenelele vor trebui însă să respecte instrucţiunile privind prevenirea infecţiei COVID- 19 elaborate de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, printe care sunt dezinfectarea inventarului și a încăperilor, termomentria clienților și neadmiterea aglomerării în localuri.

În raionul Soroca sunt cinci restaurante și zeci de cafenele, baruri și săli pentru evenimente. Acestea își redeschid ușile în condițiile impuse pe perioada epidemiei de COVID-19.

Vestea a prins unii proprietari de restaurante plini de optimism și gata de a reveni la muncă, pe alții mai puțin optimiști, dar pregătiți să facă față provocărilor și regulilor impuse în contextul epidemiei de Coronavirus.

Inga Spolală, proprietara restaurantului ”Soroca”: ”Starea de Urgență a surprins restaurantul ”Soroca” în șantier de construcție și ne-a influențat prin tărăgănarea lucrărilor de construcție. Noi suntem în urmă cu două luni la toate procesele, cât a durat Starea de Urgență. Nu suntem gata să ne redeschidem acum în condițiile care ni se impun. Sperăm că vom fi gata să lucrăm de la 1 august.

Trăim într-o stare de incertitudine totală, nimeni nu precizează concret termenii în care vom putea activa normal. La rândul nostru nu putem explica oamenilor care au planificat evenimentele la noi când vor putea sărbători, cum și cu câți invitați. Așteptăm din săptămână în săptămână ce schimbări și decizii vor lua autritățile.

O parte din clienți au amânat evenimentele pentru toamnă sau pentru anul viitor, aproximativ 50% din evenimentele planificate în mai și iunie au fost anulate”, ne-a comunicat doamna Spoială.

”Segmentul HoReCa a fost cel mai afectat dintre toți agenții economici din cauza COVID-19”, opinează Silvia Bordeian, proprietara restaurantului ”Primăvara”.

”Avem 20 de angajați pe care nu voiam să-i pierdem, i-am susținut și am achitat salariile pentru a-i menține și a reveni împreună la muncă, la fel de calitativ ca înainte de pandemie.

Evenimentele programate lunile aprilie și mai au fost trensferate toate pentru lunile iulie, august, septembrie. Din fericire nimeni nu a renunțat la evenimentele planificate la noi. Revenim la 1 iulie cu dispoziție bună, dornici de muncă și plini de speranță că totul va fi bine.

Vom respecta toare regulile impuse, par camdure, dar ne vom conforma. Nu ne facem planuri mari pe viitor, dar suntem optimiști și dornici să începem activitatea”, mai spune doamna Bordeian.

 

Ce reguli trebuie să respecte instituțiile de alimentație publică?

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a emis un șir de instrucțiuni ce trebuie respectate în activitatea restaurantelor, cafenelelor și altor instituții din domeniul menționat ( Anexei nr. 2 a Hotărârii nr.12 din 25.05.2020). printre acestea sunt:

  • Monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor, inclusiv termometria, la începutul zilei de muncă;
  • Asigurarea personalului cu cantităţi suficiente de echipament de protecţie personală (măşti, mănuşi, şorţuri şi viziere după caz);
  • Instalarea la intrare dozatoarelor cu dezinfectant pentru mîini pe bază de alcool;
  • Asigurarea folosirii unor grupuri sanitare separate pentru personal şi vizitatori;
  • Aplicarea ecranelor de protecţie din plexiglas/sticlă la case şi locurile de preluare a comenzilor;
  • Asigurarea condiţiilor pentru respectarea igienei mîinilor, după fiecare client, la prepararea bucatelor – înainte şi după orice contact cu produsele alimentare.
  • Efectuarea obligatorie a termometriei la intrare în local a fiecărui vizitator/consumator;
  • Excluderea aglomerării prin asigurarea respectării distanţei fizice de 1,5-2 metri între persoane. Se va admite deservirea la mese a maximum 4 persoane, cu excepţia grupurilor constituite din membrii unei familii de gradul unu şi doi pe linie dreaptă şi colaterală.
  • Igienizarea şi dezinfectarea meselor de deservire se va efectua după fiecare client ș.a.

Articolul precedentDezlegare la pește, „legare” la carne, lactate și ouă
Articolul următorAUDIO. Povață și dojană (II): Așezarea la casa noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.