De astăzi, ortodocșii de rit vechi intră în Postul mare

0
358

Acesta se va întinde pentru o perioadă de 7 săptămâni. Postul Mare sau Postul Paștelui  este cel mai lung post de peste an și precede sărbătoarea Învierii Domnului. Este un post greu și aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor.

  Conform credinței populare, Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

În Postul Paștelui credincioșii se abțin de la alimentele interzise (carne, ouă, pește, brânză, lapte..), dar, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească. Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Apropo, se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. Totodată, în Postul Pașteluinu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentSecretele unei vieți fericite. Ce dezvăluie un studiu de la Harvard
Articolul următorMETEO: astăzi vom avea lapoviță și temperaturi cuprinse între -4…+2°C.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.