Pentru creștinii ortodocși de stil vechie, astăzi începe Postul Crăciunului, care este al doilea ca importanță după postul Paștilor. Astfel, timp de 40 de zile, cei care postesc pot mânca doar produse vegetale, fără carne și lactate, iar în toate zilele de sâmbătă și duminică au dezlegare la pește.
Din moși strămoși, în Postul Crăciunului există mai multe obiceuri: spalarea veselei cu cenusa sau lesie, ca sa nu mai aiba nicio urma de carne sau derivate ale acestor produse; organizarea șezătorilor cu caracter lucrativ, dar si distractiv; femeile fac turte de malai si le dau de pomana pentru morti si vii; în unele zone, exista obiceiul “batutul pernelor”: fetele nemaritate incearca astfel sa-si imblanzeasca soarta si sa-si gaseasca petitori, dar și superstiții gen, de Lasatul Secului trebuie stranse toate oasele si resturile de mancare intr-o fața de masa, iar a doua zi trebuie aruncate afara spre rasarit, spunandu-se urmatoarele cuvinte: “Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiți indestulate si de la holdele mele oprite” sau fetele nemaritate trebuie sa adune cate o surcina in fiecare zi a postului, iar in Ajunul Craciunului vor fierbe crupe fara sare.