Acum un deceniu în cadrul Teatrului “Veniamin Apostol” din Soroca a fost creat studioul “Cortina”, în care s-au încadrat activ zeci de copii și tineri din raionul Soroca. În această lună, în cadrul tradiționalului Maraton Teatral este marcat micul jubileu printr-o serie de spectacole ce sunt jucate inclusiv de tinerii actori de la acest studio, care va culmina cu serata de la 14 august.
Despre fondarea studioului își amintește în cartea “Istoria unui teatru & teatrul unei istorii” Petre Popa, Directorul Teatrului “Veniamin Apostol” din Soroca, de unde am extras următorul fragment.
“După tentativele eșuate de a pregăti un grup de studenți la Academia de Arte, am decis să deschidem un studio pe lângă Teatrul „V. Apostol”. S-a purces la o selecție riguroasă. Membrii juriului: Alexandru Cozub, director artistic la Teatrul „M. Eminescu” din Chișinău, Anatol Rudei, autor și interpret de muzică folk, Petru Popa, director, director artistic al teatrului sorocean. Din cei cca 50 de pretendenți au fost selectați șaisprezece. Denumirea s-a luat după buletinul informativ „Cortina” care apăruse deja câteva numere. Curios e că pe parcursul anilor numărul rămâne constant, deși nu s-a urmărit acest scop. La început am avut sprijinul administrației Liceului „C. Stere”, director dl Vasile Baș. Anume pe scena acestuia am și susținut primul recital din creația lui M. Eminescu cu actorii Andrei Sochircă, Nicolae Darie și Nicolae Jelescu.
Imediat după preselecție au pornit și primele „lecții” de cunoaștere a artei teatrale, în paralel lucrând la piesa „Amintiri din copilărie”, după Ion Creangă, adaptare Al. Cozub, tot el și regizorul spectacolului. A fost o primă experiență atât pentru tinerii actori, cât și pentru regizor, totuși o trupă formată din copii e mult deosebită de o trupă de actori profesioniști, chiar și prin faptul că un actor profesionist nu face guturai atât de des, mai rar îl doare burta de emoții și nu pleacă niciodată de la repetiții fără să anunțe pe cineva pentru că i s-a făcut foame. Ei, iată cu actorii-copii acestea sunt normă și totuși spectacolul a ieșit foarte bine, de parcă toți s-au făcut mari într-o noapte ca în poveștile humuleșteanului drag. Cu acest spectacol ne-am prezentat pe scena de acasă, pe scena din Chișinău și chiar în or. Botoșani, România. De altfel mai multe spectacole ale noastre au urmat acest traseu.
Membrii studioului în perioada 2012-2019 au fost Nicoleta Mâțu, Polina Zubati, Sofia Spinei, Cristina Deșan, Adelina Snegur, Gabriela Gâscă, Iulia Todirean, Cristian Baltă, Iulian Istrati, Ion Văscăuțan, Sandu Dorogan, Valeria Prisacari, Sorina Ciuhrii, Adriana Ciuhrii, Vitalina Pilipenco, Stela Plohii, Olivia Mînăscurtă, Valeria și Andreea Hangan, Ana-Maria Halupneac, Nicoleta Turcu, Natalia Coțaga, Virginia Baran, Alina Tetiu, Valeria Găvoază, Ana Samarin, Nicolae Maxim, Cristian Bordian, Alexei Botnari, Andrei Socolov, Nichita Răilean, Doina Purici, Mădălina Ghervas, Ana Naval, Nicolae Maxim, Maria Railean, Maria Nicorici, Maria Donos, Ana-Maria Mihalcean, Maria Berco, Cristina Lisnic, Marina Chișlari, Serafim și Damian Pereteatcu, Ilie Starîș, Alexandru Ceban, Serafim Pereteatcu, Iulian Cecan, Dumitru Focșa, Cebotari Valeria, Turuta Andreea, Pânzari Ariadna, Haric Olga, Railean Maria, Alina Capbătut, Varvara Pereteatcu, Dana Bulat, Renata Țenti, Gheorghe Șevciuc, ultimii doi, absolvenți ai Colegiului de Arte „N. Botgros” din mun. Soroca. Despre spectacole și membrii studioului veți mai găsi suficientă informație. Aș dori să menționez doar că ulterior mulți dintre ei au ales domeniul teatral continuându-și studiile la diferite instituții de învățământ din Moldova, România, Rusia, sau au continuat activitatea actoricească în colectivele din cadrul instituțiilor de învățământ pe care le-au ales”.