Darul tău de Paște, bucurie-n suflet naște!

0
1

Este îndemnul cu care Episcopia de Bălți, a Mitropoliei Basarabiei, desfășoară în această perioadă a Sărbătorilor de Paști, ample acțiuni de binefacere destinate persoanelor provenite din medii defavorizate, la care s-a alăturat pentru o zi și Caravana de Paști a Episcopiei Hușilor, având sloganul „Împreună, aducem Lumină în suflete”.

Startul Caravanei de Paști s-a dat în parohiile rurale din protopopiatul Vaslui, în localitățile Armășeni, Băbușa și Vovriești, după care caravana a poposit și în parohiile Episcopiei de Bălți, a Mitropoliei Basarabiei, însoțită de Preasfințitul Părinte Ignatie și părinții consilieri de la Centrul Eparhial, precum și din Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, în intenția de a oferi pachete cu alimente și un ajutor financiar fiecărui beneficiar, preponderent din rândul persoanelor în etate. Aceasta se întâmplă în contextul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2023, al pastorației persoanelor vârstnice, având în vedere că această categorie socială este mai afectată de sărăcie, de singurătate, mai frecvent se confruntă cu probleme de sănătate, trece și prin profunde crize sufletești, ajungând chiar și la disperare. În România, vârstnicilor li se acordă toată atenția și ajutorul de care au nevoie, se bucură și de dragostea semenilor, iar în această perioadă, și de bucuria Învierii, din care reiese importanța spirituală a expresiei „Dar din dar se face rai”, ne spune Preasfințitul Părinte Ignatie.

De asemenea, rând cu darurile de Paști, s-au propus să le ofere beneficiarilor acestei acțiuni social-filantropice și milostenia din sufletul lor, din inimă și gândurile lor, pentru că dăruind iubire, vor fi binecuvântați cu iubire. Ei se bucură că le-au reușit să le aducă o speranță, un zâmbet pe față, o susținere, poate și insuficientă, pentru câte necesități sunt în viața lor de zi cu zi. Prin ceea ce au dăruit, nu au făcut nimic deosebit, doar că s-au manifestat solidaritatea, comuniunea și atenția, unii față de alții.

Pe lângă persoanele în vârstă care au o situație materială precară, printre cei 100 de beneficiari ai Caravanei de Paști de la Huși se numără și persoane care au trecut prin drama foametei și a deportărilor din perioada regimului sovietic, care acum, la fel ca și semenii lor, trăiesc la limita existenței. În cadrul evenimentului caritabil, desfășurat în municipiul Bălți și în raionul Florești, delegația venită din Episcopia Hușilor a fost însoțită în parohii de Preasfințitul Părinte Antonie, care a mulțumit fraților români pentru daruri, menționând totodată și activitatea social-filantropică desfășurată și de Episcopia de Bălți, care a debutat cu tradiționala campanie „Masa Bucuriei”, desfășurată în parteneriat cu Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei. Prin mobilizarea a 61 de voluntari și a donatorilor generoși din rândul cumpărătorilor, în mai multe centre comerciale din Regiunea de Nord, au fost colectate în cutii 3.507 kg de produse alimentare. Datorită acestei resurse, preoții din parohiile Episcopiei distribuie, cu ocazia Sărbătorilor de Paști, pachete cu alimente persoanelor aflate la limita existenței. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, în cadrul altei campanii social-filantropice „Dăruind vei dobândi”, preotul paroh Sergiu Matei, de la Biserica parohială a Mitropoliei Basarabiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, a oferit în dar 4 copiilor orfani de la Școala profesională din orașul Florești îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare totală de aproximativ 9.000 de lei, precum și câte 500 de lei. Copiii au avut ocazia să-și aleagă singuri mărfurile preferate, mergând împreună cu preotul paroh Sergiu Matei la un centru comercial, iar de asemenea s-au bucurat de un prânz consistent. „Paștele este sărbătoarea Luminii și a speranței, în special pentru nevoiași și copiii rămași fără părinți. Acum trebuie să fim mai buni și mai darnici. Mă bucur că prin acest mic gest de atenție și milostenie am reușit să aduc și eu un zâmbet pe fața acestor copii orfani și o speranță de viitor. Doamne ajută”, a menționat, părintele Sergiu Matei.

În raionul Florești, acțiunile de binefacere destinate persoanelor provenite din medii defavorizate, se desfășoară în această perioadă a Sărbătorilor de Paști, atât la nivelul protopopiatului Episcopiei de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, cât și la nivelul parohiilor.

Text: Pavel Savca

Articolul precedent„Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe unicul Său Fiu L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 16).
Articolul următorLiceul Teoretic “Ion Creangă” din Soroca – Fapta bună ne adună! / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.