CURIOZITĂŢI ELECTORALE

0
82

***ÎN 1845, cu 2 voturi diferenţă, Senatul SUA a votat convenţia privind anexarea statului Texas.

*** LA SFÂRȘITUL anului 2000, cel de-al 43-lea preşedinte al SUA, George Walker Bush, a ieşit învingător în cele mai controversate alegeri din istoria Statelor Unite, învingându-l pe democratul Al Gore cu 5 voturi.

***CU UN SINGUR VOT DIFERENȚĂ:
− în 1800, Thomas Jefferson a fost ales preşedinte al SUA;
− în 1867, Senatul SUA a ratificat tratatul de cumpărare de la Imperiul Rus a teritoriului Alaska, care a devenit, în 1958, unul din cele mai mari state a SUA;
− în 1868, Preşedintele SUA, Andrew Johnson, a fost salvat de suspendarea din funcţie;
− în 2011, a fost ales primarul com. Schineni, r-nul Soroca.

***CUVÂNTUL „BULETIN” provine de la latinescul „bulla”,„ballota” şi înseamnă bilă. Încă în antichitate se putea vota folosind bile colorate. Şi în prezent votul în unele instituţii se exprimă prin bile. O bilă albă şi una neagră se regăsesc în stema CEC.

***ÎN 1893, Noua Zeelandă a fost prima ţară care a oferit tuturor femeilor dreptul la vot. În prezent, femeile nu au drept de vot în 2 state (Arabia Saudită şi Vatican), iar în Liban, pentru a vota, femeile trebuie să prezinte dovada efectuării studiilor medii.

*** FINLANDA a fost prima ţară în lume care a acordat, în 1906, tuturor cetăţenilor adulţi (care au împlinit vârsta de 24 de ani) dreptul deplin de a alege şi a fi ales.

***ÎN CÂTEVA state din lume participarea la vot reprezintă o obligaţie, stabilită prin lege. De aceea rata de participare este mare, de ex: Australia — 94,5%; Chile — 93%; Belgia — 92,7%; Grecia — 86%. În aceste ţări pentru neparticiparea la vot se aplică sancţiuni: amendă şi/sau pierderea dreptului de vot (Belgia, Australia); interzicerea numirii, promovării într-o funcţie publică (Belgia); privaţiune de libertate (Chile, Egipt, Fiji).
INFO OdN

Articolul precedentORÂNDUIREA DE LA FERMĂ
Articolul următorEu unul am decis să votez cu SIS. Ăștia măcar te ascultă și după alegeri.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.