CURIOZITĂŢI ELECTORALE

0
81

***ÎN 1845, cu 2 voturi diferenţă, Senatul SUA a votat convenţia privind anexarea statului Texas.

*** LA SFÂRȘITUL anului 2000, cel de-al 43-lea preşedinte al SUA, George Walker Bush, a ieşit învingător în cele mai controversate alegeri din istoria Statelor Unite, învingându-l pe democratul Al Gore cu 5 voturi.

***CU UN SINGUR VOT DIFERENȚĂ:
− în 1800, Thomas Jefferson a fost ales preşedinte al SUA;
− în 1867, Senatul SUA a ratificat tratatul de cumpărare de la Imperiul Rus a teritoriului Alaska, care a devenit, în 1958, unul din cele mai mari state a SUA;
− în 1868, Preşedintele SUA, Andrew Johnson, a fost salvat de suspendarea din funcţie;
− în 2011, a fost ales primarul com. Schineni, r-nul Soroca.

***CUVÂNTUL „BULETIN” provine de la latinescul „bulla”,„ballota” şi înseamnă bilă. Încă în antichitate se putea vota folosind bile colorate. Şi în prezent votul în unele instituţii se exprimă prin bile. O bilă albă şi una neagră se regăsesc în stema CEC.

***ÎN 1893, Noua Zeelandă a fost prima ţară care a oferit tuturor femeilor dreptul la vot. În prezent, femeile nu au drept de vot în 2 state (Arabia Saudită şi Vatican), iar în Liban, pentru a vota, femeile trebuie să prezinte dovada efectuării studiilor medii.

*** FINLANDA a fost prima ţară în lume care a acordat, în 1906, tuturor cetăţenilor adulţi (care au împlinit vârsta de 24 de ani) dreptul deplin de a alege şi a fi ales.

***ÎN CÂTEVA state din lume participarea la vot reprezintă o obligaţie, stabilită prin lege. De aceea rata de participare este mare, de ex: Australia — 94,5%; Chile — 93%; Belgia — 92,7%; Grecia — 86%. În aceste ţări pentru neparticiparea la vot se aplică sancţiuni: amendă şi/sau pierderea dreptului de vot (Belgia, Australia); interzicerea numirii, promovării într-o funcţie publică (Belgia); privaţiune de libertate (Chile, Egipt, Fiji).
INFO OdN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.