Astăzi a fost redeschisă pentru vizitatori Cetatea Soroca, aflată în ultima perioadă în proces de restaurare în cadrul proiectului ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Consiliul Raional Soroca.
Printre atracțiile noi, ce vor putea fi văzute în Cetatea Soroca, sunt cele două capcane, cunoscute și ca guri de lup, acoperite parțial cu sticlă. Cu toate că a fost o zi ploioasă, primii vizitatori nu au întârziat să apară, fiind curioși să vadă pentru prima dată, ori să revadă fortăreața medievală de pe malul Nistrului.
Chiar dacă o parte din bani au fost întorși Uniunii Europene, nefiind folosiți conform destinației inițiale, unele lucrări nu au fost finalizate și încă urmează să fie duse la bun sfârșit. Două cazemate nu au fost acoperite, altul urma să fie conservat și sticluit, însă nu se știe când și din ce surse se vor face aceste lucrări. La fel și rezolvarea problemei evacuării apei pluviale din Cetatea Soroca a fost făcută doar pe jumătate. Cu toate că au fost create condiții pentru persoanele cu dizabilități, accesul dintre cele două ascensoare rămâne, deocamdată, unul nerealizat.
Programul de activitate al Cetății Soroca rămâne neschimbat, iar prin decizia Consiliului Raional prețul biletelor au fost majorate pentru copii și dublate pentru maturi. Amintim că bugetul total al proiectului ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” pentru ambele orașe, constituie peste un milion opt sute mii de euro, dintre care 90% sunt grant din partea Uniunii Europene, acesta fiind implementat timp de 33 de luni.