COVID-19: Viața în satele din raionul Soroca revine la normalitate

0
1245
Conform CNAS, la data de 1 ianuarie 2020, de alocații sociale de stat majorate vor beneficia 9046 de persoane vârstnice care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.

Visul urât pe nume COVID-19 este pe sfârșite. Informațiile venite din satele raionului Soroca sunt mai mult decât dătătoare de speranță – virusul ucigaș pierde din intensitate, iar viața, încet, dar sigur, revine la normalitate. Chiar dacă în unele sate mai există persoane infectate sau suspecte de infectare cu noul corona virus, tendințele sunt pozitive și există argumente destule pentru a face o concluzie: năpasta este pe ducă, iar oamenii vor ieși din această pandemie mai puternici și mai pregătiți de a face față la astfel de nenorociri. Fapt confirmat și de primarii câtorva localități, care nu au fost ferite de corona virus.

Vitalie MUNTEAN, primarul comunei Rublenița:

Lumea din satele noastre este conștientă de ceea ce se întâmplă și majoritatea din ei respectă regulamentele de comportare impuse de starea de urgență. Conlucrăm foarte bine cu polițistul de sector, cu lucrătorii medicali din teritoriu, la magazinele din comună este tot sortimentul de produse. Cu părere de rău, în comună am avut și câteva persoane depistate cu infecție de corona virus și toate provin din instituțiile medicale. Slavă Domnului, tot greul a rămas în urmă, actualmente doar o persoană se află la spital, dar în stare satisfăcătoare. Altfel, oamenii își văd de treabă or, primăvara există ocupații pentru toată lumea.

Serghei BRIC, primarul comunei Stoicani:

Dacă e să punem accentul pe numărul de persoane infectate (în total 13, în satele Stoicani și Soloneț – n.r.) parcă este c-am mult, dar realitatea e că nu avem cazuri grave. La Stoicani, de exemplu, nu mai avem persoane infectate, iar la Soloneț avem o familie infectată cu corona virus din patru persoane, situația lor este, însă, sub control: doi tineri, soț și soție sunt internați la Chișinău, mama lor se tratează la spitalul la Soroca, iar tatăl este la domiciliu. Oamenii respectă strict regulile impuse, char astăzi am avut o înmormântare și toată lumea a respectat distanța socială.

Boris ROTARU, primarul comunei ȘOLCANI:

Primele două săptămâni de viață în condiții de pandemie au fost mai complicate or, lumea era speriată și debusolată. Acum lucrurile au revenit aproape la normalitate, oamenii se ocupă cu lucrările de primăvară și virusul, vrând-nevrând, a trecut pe planul doi. Persoanele depistate cu corona virus, 7 la număr, au fost din domeniul medicinii și acum toți se simt bine. Între timp doar două persoane sunt în izolare două persoane. Cazuri de infectare din exterior nu avem. Recent a revenit acasă, din Portugalia, o familie din două persoane, dar acestea respect strict regimul de autoizolare. Recent am avut noroc și de o ploaie liniștită, adică viața revine la normalitate.

Oxana FEDCO, primara satului Racovăț:

Sincer vorbind, dat fiind faptul că mulți locuitori ai satului nostru muncesc peste hotare am avut frică că vor fi înregistrate multe cazuri de import, realitatea este însă îmbucurătoare – toți respectă cu strictețe regimul de autoizolare. Vreau să menționez că toți locuitorii satului au dat dovadă de responsabilitate și respectă regulile impuse de autorități/ Pentru aceasta mulțumesc tuturor și sper să ieșim cu bine din această pandemie. În total, în sat au fost depistate cu corona virus șase persoane, cinci dintre care sunt cadre medicale și o persoană care este tatăl unui din cei infectați. În rest, viața merge înainte…

Consemnare, Victor Cobăsneanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.