Vă propunem deciziile adoptate de Comisia Naționala Extraordinară de Sănătate Publică, care…nu se discută, dar se îndeplinesc.
Hotărârea nr. 15 din 12 iunie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică
În conformitate cu art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice și Hotărârea nr. 10 din 15 mai 2020 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică privind declararea stării de urgenta în sănătate publică, urmare a evoluției și tendinței situației epidemiologice a infecției COVID-19 în Republica Moldova, Comisia naționala extraordinară de sănătate publică,
HOTĂRĂŞTE:
- Se recomandă conducătorilor unităților bugetare din subordinea Guvernului:
1.1. organizarea muncii salariaților în cicluri periodice;
1.2. atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității unității, a cărui activitate necesită prezenta obligatorie la locul de muncă;
1.3. organizarea muncii la distantă pentru personalul, a cărui activitate nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă;
1.4. dispunerea timpului de staționare pentru salariații care nu sunt în concedii anuale, concedii neplătite, nu sunt prezenți la locul de muncă și care nu pot asigura munca la distantă.
- Se recomandă autorităților publice independente și autorităților administrației publice locale de a organiza activitatea unității, conform recomandărilor de la punctul 1 din prezenta hotărâre.
- Se prelungește, până la 30 iunie 2020 inclusiv, sistarea activității taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor din subordinea Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării, cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicție în funcție de situația epidemiologică.
- Se prelungește până la 30 iunie 2020 inclusiv, sistarea activității Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, cu excepţia Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii și Centrului Republican Experimental de Protezare Ortopedie și Reabilitare (servicii de intervenție timpurie și reabilitare medicală în ambulatoriu).
- Se reiterează interzicerea până la data de 30 iunie 2020 a aflării persoanelor:
5.1. în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distantei sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice;
5.2. în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă;
5.3. pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
- Se recomandă persoanelor de orice vârstă, de a evita aflarea, fără necesitate stringentă, în spații închise (spații comerciale, spații de prestare a serviciilor, săli de sport şi fitness, clădiri administrative etc.), piețe comerciale, unitățile de alimentație publică, transportul public.
- Se solicită autorităților din domeniul, ordinii publice și securității naționale, apărării naționale să intensifice supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID 19. Se recomandă autorităților administrației publice locale din mun. Chişinău și mun. Bălţi să introducă din data de 15 iunie 2020 un program special de activitate a transportul public.
- Se recomandă reprezentanților mass-media de a informa publicul despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19.
- Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta Hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.
- Prezenta Hotărâre intră în vigoare din momentul emiterii și se publică pe pagina oficială a Guvernului.
Președinte al Comisiei, Prim-ministru Ion CHICU
Vicepreședinte al Comisiei, ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica DUMBRĂVEANU
Secretar al Comisiei Nicolae FURTUNĂ