Convenția colectivă, pentru anii 2021 – 2025, a fost semnată

0
352

Recent a avut loc semnarea noii Convenții colective, nivel teritorial, pentru anii 2021 – 2025, de către Părțile implicate în negocieri: Președintele raionului Soroca, în persoana dlui   Veaceslav Rusnac, autoritate executivă a administrației Publice Locale, Patronatul reprezentat de dul Agachie Efim  și Sindicatele raionale ramurale  din raion, în persoana dnei Nadejda Seredovschi, reprezentant al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Proiectul Convenției s-a elaborat în cadrul discuțiilor cu activul sindical din teritoriu, apoi au urmat dezbateri în cadrul Comisiei raionale pentru consultări și negocieri colective, președinte dna Svetlana Paunescu, vicepresedinte al raionului Soroca.

Varianta finală, la care s-a ajuns în rezultatul discuțiilor, are ca scop realizarea acțiunilor și măsurilor coordonate privind asigurarea protecției social-economice a salariaților, respectării drepturilor şi intereselor legale atât a salariaților, cât şi ale angajatorilor, protejarea producătorilor autohtoni, promovarea parteneriatului social la nivel teritorial, precum şi  menținerea climatului de pace și stabilitate socială în raionul Soroca.

La nivel de raion Convenția prezintă un act juridic, obligatoriu spre executare pe întreg raionul Soroca. Convenția stipulează drepturile și obligațiile reciproce ale părților în ce privește reglementarea raporturilor de muncă și a raporturilor social-economice legate nemijlocit de acestea.

Sub incidența prezentei convenții colective cad salariații și angajatorii întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, autorităților publice indiferent de forma de organizare, proveniență a capitalului, de modul de finanțare și de caracterul activității, în limitele angajamentelor asumate, pe care părțile le reprezintă.

Prevederile prezentei Convenții constituie baza de negocieri pentru încheierea Contractelor colective de muncă la nivel de unitate. În cazul în care salariații cad sub incidența concomitentă a mai multor convenții colective, prioritate au dispozițiile mai favorabile ale acestora.

Prezenta Convenție se încheie pe o perioadă de 5 ani şi intră în vigoare din momentul semnării de către pârți.

Articolul precedentSusținem sorocenii în concursul de colinde și urături online / VIDEO
Articolul următorDacă ai o formă ușoară de Covid – 19 primești medicamente compensate
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.