Consiliul orăşenesc: şedinţă suspendată, apoi închisă

0
19

Astăzi, aleşii locali, 19 la număr din 27, au revenit în sala de şedinţe, pentru a finaliza lucrările începute la 17 august, când şedinţa consiliului orăşenesc a fost suspendată la propunerea deputatului PN, Iurie Todirean. Dar nici de data aceasta aleşii locali nu au scos-o bine în capăt.

La scurt timp de la începutul şedinţei, Iurie Todirean, consilieri PN, a solicitat închiderea şedinţei şi desfăşurarea unei şedinţe extraordinare la 25 august, când vor fi incluse pe ordinea de zi şi proiecte de decizie importante precum Corelarea bugetului orăşenesc cu bugetul statului pentru 2016 sau cel cu privire la rectificarea bugetului, pentru care, cei care au solicitat suspendarea şedinţei la 17 august, nu au votat. Atunci colegii din consiliu i-au avertizat că în consecinţă ar putea fi blocat proiectul privind reabilitarea lacului Ivancenco, iar grădiniţele de copii pot rămâne fără sursele necesare pentru activitate, până la o nouă şedinţă a consiliului orăşenesc.

Consiierul PLDM Vasile Baş s-a opus: „Nu aţi votat bugetul şi alocarea banilor pentru grădiniţe şi lacul Ivancenco, dar solicitaţi şedinţă extraordinară, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare. Pătrundeţi în esenţă şi lucraţi”, a îndemnat domnul Baş.

Pusă la vot, propunerea de a încheia şedinţa a fost aprobată cu 18 voturi pro.

„Am propus două soluţii: să fie examinate toate subiectele de pe ordinea de zi care au aviz, după care şedinţa să fie închisă. Ulterior eu elaboram altă dispoziţie de desfăşurarea a şedinţei cu cele câteva subiecte: Corelarea bugetului orăşenesc cu bugetul de stat şi Rectificarea bugetului. Nu au vrut”, a opinat la final primarul Victor Său.

Legalitatea şi corectitudinea acestei decizii urmează să fie examinată de Oficiul Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat. „Din moment ce consiliul a votat ordinea de zi, chestiunile trebuiau examinate, fie că au aviz pozitiv, fie că avizul este negativ. Dar neexaminarea ordinii de zi creează nişte momente, pe care Cancelaria de stat le va examina, pentru a stabili în final dacă decizia aceasta este corectă sau nu. Decizia de astăzi ar putea fi notificată şi considerată ilegală”, a menţionat Boris Andonii şeful OT din Soroca, prezent la şedinţă.

Printre motivele pentru care, a fost solicitată suspendarea, iar apoi încheierea şedinţei şi organizarea unei şedinţe extraordinare, este faptul că grupul de iniţiativă care a introdus pe ordinea de zi proiectul de iniţiere şi desfăşurare a Referendumului  local privind revocarea primarului Victor Său, nu a adunat numărul de voturi (18), care i-ar permite adoptarea deciziei cu pricina, susţin unii consilieri. Astfel, iniţiatorii trag de timp, căutând numărul necesar de voturi.

Consilierii din fracţiunea PCRM nu au fost prezenţi la şedinţa de azi. Alibert Malâş, preşedintele fracţiunii PCRM din consiliul orăşenesc a menţionat pentru Observatorul de Nord:

„Eu ştiam că această şedinţă nu va avea loc. Nu dau nume, dar unii aleşi au sunat sâmbătă şi duminică toţi consilierii pentru a le cere susţinerea anti-Său privind referendumul de demitere a primarului. Cunosc faptul că muţi consilieri au refuzat să susţină şi au spus că nu vin la şedinţă. De aceea nici noi nu am venit. Noi însă discutăm despre situaţia actuală în oraş şi ce trebuie să întreprindem pentru a evita şedinţe de acest gen. Oraşul a obosit. Toţi s-au săturat de „războiul” alianţei anti-Său împotriva primarului şi primarul contra alianţei. Din acest „război” nimeni nu are de câştigat, nici oraşul, nici orăşenii. Chemăm colegii la pace şi conlucrare spre binele cetăţenilor şi a oraşului”, a mai spus consilierul Malâş.

Amintim că la şedinţa ordinară a consiliului orăşenesc Soroca din 17 august, un grup din 17 consilieri, membri ai fracțiunilor Partidul Nostru, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Democrat din Moldova și consilieri independenți și neafiliați politic, au înregistrat pe ordinea de zi un proiect de decizie privind iniţiere şi desfăşurare a Referendumului  local de demiterea primarului Victor Său.  Din cauza că şedinţa a fost suspendată, iar mai apoi închisă, mai multe subiecte, inclusiv acesta, nu au fost examinate de către aleşii locali.

VEZI articolul despre ședința precedentă

Articolul precedentCrucile și monumentele de pe marginea drumurilor vor fi scoase
Articolul următorPăstrăm sau ignorăm bonurile de casă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.