Consilierii floreșteni au adoptat bugetul pentru anul 2023

0
72

Consilierii raionului Florești, convocați în ședință ordinară au susținut proiectele de decizii cu privire la aprobarea bugetului raional Floreşti pentru anul 2023 în prima lectură și în a doua lectură, prezentate de doamna Svetlana Grâu, șefa Direcției Finanțe.

Astfel, ținând seama de evaluarea necesităților de resurse financiare pentru activitatea instituțiilor subordonate Consiliului raional în anul 2023 și asigurarea sarcinilor stabilite în programul de activitate, a fost aprobat bugetul raional pentru anul 2023, la venituri – în sumă  de 273958,2 mii lei şi la cheltuieli – în sumă de 273958,2 mii lei, conform particularităților privind elaborarea de către autoritățile administrației publice locale a bugetelor pentru anul 2023 și a estimărilor pe anii 2024-2025.

Doamna Ina Litra, șefa Direcţiei Cultură, Turism, Tineret şi Sport, a prezentat proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea devizului de cheltuieli pentru acţiunile culturale, sportive, de tineret şi turistice în anul 2023” în conformitate cu Planul de activitate şi devizul de cheltuieli al Direcţiei Cultură, Turism, Tineret şi Sport, privind utilizarea mijloacelor financiare alocate pentru competiţii şi măsuri sportive, acţiuni de tineret şi turism, festivaluri şi activităţi culturale în anul 2023.

Consilierii raionali s-au mai pronunțat și referitor la Programul de repartizare a alocațiilor financiare pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor publice locale de interes raional pentru anul 2023. Dimnul Valeriu Cegorean, șef al Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri, a specificat că proiectul a fost elaborat ținând seama de necesitatea executării lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor, prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice, pentru siguranța traficului rutier.

În cadrul ședinței, au fost aprobate chestiunile „Cu privire la dispunerea măsurilor pentru luarea în evidenţă militară a tinerilor, anul naşterii 2007” și „Cu privire la dispunerea măsurilor pentru încorporarea tinerilor în serviciul militar în termen, serviciul militar cu termen redus şi cel civil în  anul 2023”, prin care s-a instituit Comisia raională și Comisia medico-militară, precum și Planul acţiunilor de bază pentru campania de luare la evidenţa militară a tinerilor, încorporarea-selectarea recruților pentru îndeplinirea serviciului militar, repartizarea pe genuri de arme și componente ale Forțelor Armate, trimiterea lor în unitățile militare pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, cu termen redus și cel civil.

Urmare a demersurilor parvenite la adresa Consiliului raional Floreşti, ţinând cont de dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, a fost aprobat proiectul de decizie ,,Cu privire la modificarea bugetului raional Floreşti pentru anul 2022 şi alocarea mijloacelor financiare”, care conține informații privind redistribuirea alocaţiilor prevăzute în bugetul pentru anul 2022 și programele din care se execută cheltuielile bugetului raional.

Informaţia cu privire la totalurile anului agricol 2022 şi sarcinile pentru anul 2023 a prezentat domnul Veaceslav Tocan, șeful Direcției Agricultură și Alimentație. Dumnealui a subliniat că proiectul de decizie a fost elaborat în temeiul informației operative parvenite de la agenții economici din raion. Conform datelor înregistrate, anul agricol 2022 este apreciat ca un an însoţit de secetă și de scumpiri fără precedent la importuri (motorină, îngrășăminte minerale, piese de schimb la combine, tractoare și mașini agricole, produse de uz fitosanitar). S-au investit resurse economice, s-au admis riscuri mari, s-a muncit din greu şi s-au obţinut rezultate modeste, dar promițătoare. De asemenea, au fost trasate obiectivele pentru anul agricol 2023.

Domnul Daniel Turculeț, secretarul Consiliului raional a prezentat consilierilor Programul de activitate al Consiliului raional Floreşti pentru anul 2023. Menţionăm că toate chestiunile din ordinea de zi au fost examinate şi, respectiv, au fost adoptate deciziile corespunzătoare.

Pentru informații detaliate privind deciziile adoptate, cetățenii vor putea accesa pagina web oficială a Consiliului raional – floresti.md (rubrica ,,Acte normative”).

La ședință au fost prezenți 31 consilieri raionali din cei 33 aleși. Invitați ai ședinței au fost  președintele raionului, domnul Ştefan Paniş, vicepreședinții raionului, domnii Alim Afonin și dl Gheorghe Gancear, şefii direcțiilor şi secţiilor din cadrul Consiliului raional, reprezentanții mass-media.

 

Silvia RUSU,

specialist principal, Serviciul Administraţie Publică


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentVânătoarea de cadouri, Magia de Crăciun, Micul Prinț, dar și alte spectacole vă așteaptă în acest weekend
Articolul următorCampionii! Campionii! Fotbaliștii echipei U-13, antrenați de Marin Russu – cei mai buni de la nord!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.