Compensații și salarii mărite, de la 1 octombrie. Vezi cine va beneficia de aceste majorări.

0
2197
dacă în 2019 salariul de funcție a deputatului era de 13.940 de lei, atunci în 2020 este deja 18.122 de lei.

Ieri, deputații Parlamentului Republicii Moldova au votat, în prima lectură, rectificările la buget, pentru a majora salariile bugetarilor cu 5,5% și cu 10 la sută în domeniul medical.

Altfel, bugetarii cu salariu brut sub 15 mii de lei vor primi un ajutor unic de 3000 de lei (în două tranșe a câte 1500 de lei). Începând cu data de 1 octombrie, beneficiarii de toate tipurile de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum lunar nu depășește 5 000 de lei vor primi un suport unic în mărime de 1500 de lei. Din aceeiași dată, va fi stabilită o indemnizație lunară de 1000 de lei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, tuturor copiilor, indiferent dacă părinții acestora au statut de persoană asigurată sau neasigurată, iar  indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină  urmează să fie majorată de la 370 până la 500 de lei.

Potrivit prevederilor votate, antreprenorii vor beneficia de un fond pentru compensarea creșterii ratei dobânzilor bancare, în valoare 200 de milioane de lei. Mecanismul de compensare va fi anunțat în curând. Totodată, se suplinește cu 500 de milioane lei (majorare de 137%) bugetul pentru compensațiile în factură pentru anul 2022. Investițiile capitale se majorează cu 420 de milioane de lei (15,2%). Pentru construcții capitale de drumuri se alocă suplimentar 682,6 milioane de lei și se majorează cu 95 de milioane de lei fondurile pentru reabilitarea drumurilor locale. Proiectul prevede alocarea a 200 de milioane de lei din fonduri UNICEF pentru angajarea a aproape o mie de asistenți personali care vor lucra cu copiii cu dizabilități, dar și pentru susținerea familiilor care întrețin copiii orfani.

Proiectele de lege aprobate ieri urmează să fie supuse votului în lectură finală la următoarea ședință din sesiunea extraordinară, care este planificată pentru 8 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.