Colaborare pentru ghidare în carieră a tinerilor

0
61

În cadrul unei mese rotunde, desfăşurate recent la Soroca, s-au pus bazele unei colaborări între mai multe instituţii, pentru sprijinul tinerilor şi ghidarea lor în carieră.

Evenimentul organizat de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) în parteneriat cu Centrul pentru EducaţieAntreprenorială şi Asistenţă în Afaceri (CEDA) şi-a propus să analizeze oportunităţile de colaborare dintre instituţiile educaţionale, autorităţile publice locale, ONG-uri, agenţi economici şi AOFM şi Centrul de Ghidare în Carieră, creat anul trecut la Soroca. Totodată,  unul dintre scopuri era identificarea sugestiilor de îmbunătăţire a politicilor de ghidare în carieră la nivel local şi implicarea organizaţiilor şi instituţiilor menţionate în proces.

În debutul evenimentului, şefa AOFM Soroca, Marina Mânăscurtă, a vorbit despre Centrul de Ghidare în carieră, scopurile şi specificul activităţii acestuia, menționând şi dificultăţile cu care se confruntă . Ulterior, cei prezenţi s-au dat cu părerea, propunând posibilităţi de colaborare. La finalul evenimentului au fost semnate scrisori de intenţie, după care urmează semnarea unui memorandum de colaborare.

Lia Sclifos, Manager de proiect CEDA: „Aşa cum un om singur nu poate să existe în societate, aşa şi un Centru nu poate rezolva o problemă atât de complexă, precum nu au rezolvat-o nici şcolile, nici instituţiile existente. Astfel, în cadrul acesta general de  instituţii şi organizaţii, care investesc în cariera  tinerilor s-a mai adăugat un Centrul de ghidare în carieră din cadrul Oficiilor de ocupare a forţei de muncă. Din discuţia pe care am avut-o este clar că există deschidere din partea  agenţilor economici, reprezentanţilor Direcţiei de Învăţământ, a şefului DÎ, directorilor de şcoli, gimnazii, licee, şcoli profesionale, colegii, există persoane care sunt deschise şi care prezintă o anumită organizaţie, ceea ce înseamnă că şi organizaţia este deschisă să colaboreze. Astfel, conjugând eforturile la nivel local, sigur că se poate oferi mai mult pentru tineri şi putem face, real, ghidarea lor în carieră. Iar ca lider, de ce nu, ar putea să devină Centrul de Ghidare în carieră din Soroca”.

Ghenadie Donos, şeful Direcţiei Învăţământ Soroca: „Este o activitate foarte importantă. Va trebui să elaborăm un plan concret de acţiuni în vederea ghidării în profesie, pentru că este formal la moment, dar este timpul  de a elabora o curriculă naţională pentru ghidarea în profesie, însă nu din clasa a I-X-a cum se propune, pentru că e târziu, dar din a V—VI-a  sau V-VII-IX. Aceasta merită să fie o disciplină separată, unde concret se va face orientarea profesională. Avem de gând să adresăm ministerului un demers prin care să solicităm ca orientarea în carieră să fie elaborat curriculă naţională, dar în caz că vom întâlni careva dificultăţi s-ar putea, la decizia şcolii, să elaborăm curricula,  în baza căreia câteva şcoli să le pilotăm. Dacă aceste experienţe vor prinde, atunci  argumentele vor fi serioase pentru elaborarea curriculei naţionale de care spuneam. Dar bănuiesc că şi ministerul educaţiei are în vizorul său această problemă şi nu se va opune”.

Marina Mânăscurtă, şefa AOFM Soroca: „Scopul şi obiectivele acestui eveniment au fost atinse prin prinsma că cei prezenţi şi-au dat consimţământul de a colabora cu noi. A fost interesant ce ne propunem să facem şi să-i văd ca viitori parteneri. Urmează să stabilim, la o următoare şedinţă cu DÎ şi instituţiile de învăţământ din raion un memorandum, Acord de colaborare, ca să  avem acces mai mare în instituţiile de învăţământ la orele de studii, ore de dirigenţie, educaţie civică sau la orele opționale ca să prezentăm modulul nostru de ghidare în carieră. Au fost semnate scrisori de intenţie, în care fiecare partener şi-a confirmat intenţiile şi a indicat cu ce ne poate ajuta în activitatea noastră comună”.

DETALII DESPRE CENTRU DE GHIDARE ÎN CARIERĂ AICI: https://observatorul.md/articole-recente/2017/05/08/27178_centrul-de-ghidare-cariera-intre-scopuri-si-realizari


Articolul precedentAjutor pentru familiile rămase fără casă după incendiu
Articolul următorÎn 15 sate din raionul Soroca vor fi create condiții de aprovizionare cu apă potabilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.