Ciupercile – gustoase, dar…periculoase

0
42

  Direcția Situații Excepționale mun. Soroca vine în atenția cetățenilor raionului Soroca cu rugămintea de fi mai prudenți la consumul ciupercilor la fel să nu mănânce ciuperci procurate din locuri neautorizate și să nu le culeagă din pădure, dacă nu sunt siguri de proveniența acestora, întrucât acestea ar putea fi otrăvitoare. 

Este recomandat ca în această perioadă să fie evitat consumul ciupercilor, deoarece, cu toate că au multe proprietăți benefice, există riscul ca ele să devină dăunătoare sănătății şi chiar toxice provocând intoxicații grave. Din nefericire, an de an, consumul de ciuperci face victime chiar și în rândul celor care pretind că sunt imbatabili cunoscători ai speciilor comestibile. Nu de puține ori, intoxicarea se produce chiar și cu ciuperci comestibile, atunci când  se recoltează  în stare prea avansată de maturizare, când ciupercile nu se prepară imediat după recoltare, când se consumă cantități prea mari, acestea fiind greu digerabile. Este foarte important să se înțeleagă că nu există metode speciale de deosebire a ciupercilor otrăvitoare de cele neotrăvitoare sau comestibile, iar cea mai eficientă măsură pentru evitarea intoxicării, este cunoașterea caracterelor morfologice şi biologice, cum ar fi: forma, culoarea gustul, mirosul, habitatul, perioada de creștere. În caz de intoxicare cu ciuperci trebuie anunțat imediat medicul.

   Simptomele intoxicațiilor cu ciuperci pot apărea, în dependență de specia ciupercii toxice, între 2 – 15 ore. Pot apare stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundenta, amețeli, slăbiciune, dereglări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree puternica uneori cu sânge și mucozități. Desigur existenta acestor simptome și gravitatea lor depind de specia de ciuperci şi de fiecare organism în parte. La copii simptomele sunt mai puternice, adeseori instalând-se coma hepatică de multe ori cu sfârșit letal.

Acordarea ajutorului

Dacă se constată apariția de simptome descrise mai sus se cheamă salvarea deoarece este nevoie de internare urgenta. Este indicat ca până la sosirea medicului se începe spălarea stomacului provocând-se vărsături prin gâdilarea omușorului. Persoana trebuie sa bea 2-3 litri de apă pe care o va vomita. Procedura se repetă până ce iese din stomac apa curată. După aceasta se poate face o clismă sau se poate da un purgativ salin (sare amara sau sulfat de sodiu ). Se vor da apoi 4-5 tablete de cărbune medicinal și un ceai rece ( preferabil din trifoi roșu sau coada calului). Deplasarea la spital se face numai după ce stomacul a fost curățat şi toxinele eliminate căci altfel ele sunt absorbite ușor în sânge.

Direcția Situații Excepționale mun. Soroca recomandă:

– Ciupercile se consumă tinere şi în stare foarte proaspătă.

– Procurarea ciupercilor din locuri autorizate.

– Nu consumați ciuperci crude.

– Nu consumați ciuperci care au bază piciorului în formă de bulb.

– Ciupercile culese pe timp ploios se strică repede.

– Ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și ierbicide sunt toxice.

– Se aruncă toate ciupercile bătrâne, degradate și viermănoase. În ciupercile bătrâne se acumulează urina și dejecțiile larvelor de insecte.

– Ciupercile se păstrează în frigider.

– Ele se curată (tăind partea inferioară murdară a piciorului), se spală de 2-3 ori şi se ţin în apă sărată 30 minute pentru înlăturarea viermilor. Trebuie remarcat faptul ca larvele şi insectele consumă atât ciuperci comestibile, cât şi ciuperci otrăvitoare.

– Se va evita conservarea îndelungată a ciupercilor.

– Nici păstrarea îndelungată a mâncărurilor cu ciuperci nu este benefică.

– De asemenea, păstrarea ciupercilor marinate și sărate în vase de zinc este dăunătoare.

– Tot dăunătoare este și păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în borcane închise cu capace de fier. Este bine ca în locul capacelor să se pună mai multe rânduri de hârtie.

 

 

Șef SP al  DSE mun. Soroca

                                                                                                  maior al s/intern Eugeniu Doga

 

 


Articolul precedentJelui-maș și n-am cui…
Articolul următor+688 cazuri noi de COVID-19 în republică: Cifre îngrijorătoare sunt și la Soroca astăzi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.