Cetățenii din nordul republicii sunt încurajați să participe în procesele decizionale privind dezvoltarea durabilă

0
52

COMUNICAT DE PRESĂ

Uniunea Europeană a oferit aproape cinci milioane de euro pentru a asigura implicarea cetățenilor Republicii Moldova în procesul decizional. În regiunea Nord, din care face parte și raionul Edineț, apelul de granturi în sumă totală de 75000 euro din fondurile UE a fost lansat de Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională” și Asociația Obștească Centrul de Asistență Socio-Medicală La Domiciliu „CASMED”, partenerii de implementare în Regiunea de Dezvoltare Nord a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului „Abilitarea Cetățenilor în Republica Moldova”.

Drept rezultat al Programului de Granturi Locale, lansat în Regiunea de Dezvoltare Nord, șapte Asociații Obștești din r-nul Edineț au fost desemnate beneficiare, obținând finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Aceste granturi sunt direcționate pentru a contribui la formarea abilităților cetățenilor de participare activă și constructivă în procesele decizionale locale privind dezvoltarea durabilă (economică, socială și de mediu) și infrastructura serviciilor publice în comunitățile lor.

Una din organizațiile câștigătoare ale grantului oferit de către Uniunea Europeană este A.O. „Colaborare”. Președintele organizației, Grigore MUSTEAȚĂ, menționează: ”Asociația noastră este beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Eficientizare pentru buna educare” în satul Cuconeștii Noi, raionul Edineț. Scopul proiectului este îmbunătățirea condițiilor de lucru și a procesului educațional din gimnaziu pentru o sănătate mai durabilă, iar obiectivele proiectului sunt creșterea nivelului de informare și conștientizare a 1190 cetățeni din comunitate, 161 elevi și 33 angajați ai gimnaziului în domeniul eficienței energetice și surselor regenerabile de energie în timp de 1 an cu cel puțin 10%; cercetarea vizuală și analiza bugetelor a patru instituții subordonate primăriei, pentru elaborarea propunerilor la ședința Consiliul local de a fi incluse în Strategie și crearea Comitetului de cetățeni pentru implicarea în luarea deciziilor; acordarea serviciilor publice îmbunătățite prin înlocuirea a 51 ferestre vechi cu PVC și a 250 becuri incandescente vechi cu becuri de tip LED în gimnaziu. Pentru atingerea acestor obiective sunt planificate 22 activități, care vor fi realizate timp de un an. Costul total al proiectului este de 520 300,00 lei”.

Un alt proiect, implementat de organizația AO “Aripi de Viață”, în valoare de 184.000 de lei, este “Cunosc, conștientizez, nu arunc deșeu oriunde” și are drept scop de a forma și instrui un grup de tineri, în vederea conștientizării riscurilor și problemelor de sănătate asociate cu gestiunea defectuoasă a deșeurilor, cu utilizarea eficientă a acestora și exersarea drepturilor cetățenești. Scopul identificat de către echipa noastră, menționează Adrian POSTOLACHI, va fi realizat prin înțelegerea, identificarea și aplicarea măsurilor de colectare selectivă a deșeurilor în rândul unui număr de 100 tineri din 2 localități — Rotunda și Hincăuți din nordul țării și organizarea măsurilor de salubrizare prin adunarea deșeurilor, curățirea străzilor principale din localități, în vederea creșterii nivelului de conștientizare a populației asupra impactului poluării. Proiectul dat vine să aducă o altă atitudine și o continuitate în păstrarea și dăinuirea unei vieți sănătoase, în valorificarea potențialului nostru și transmiterea mesajului de protejare a mediului ambiant generațiilor viitoare.

Ion NIMIRENCO, coordonatorul Proiectului,,Eficientizarea energetică a grădinițelor din satele Corpaci și Viișoara, raionul Edineț”, în valoare de 870 mii lei, implementat de A.O. „Plai”, menționează: “În cadrul proiectului ne-am propus ca scop principal să asigurăm securitatea și durabilitatea energetică a grădinițelor prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Obiectivele pe care dorim să le atingem sunt promovarea conceptului de eficiență energetică și energie regenerabilă în două localități Viișoara și Corpaci din raionul Edineț prin modernizarea infrastructurii energetice a grădinițelor și reducerea cheltuielilor la agentul termic, dezvoltarea parteneriatelor locale și intercomunitare prin crearea a două grupuri de inițiative, precum și consolidarea capacităților ONG-urilor și a grupurilor de inițiative prin instruirea în cadrul a nouă seminare tematice. Ne dorim ca să atingem cele mai eficiente rezultate precum: cetățeni informați despre sursele de energie regenerabilă și avantajele utilizării acestora atât în instituțiile publice cât și în gospodăria casnică. Participarea cetățenilor la viața comunității prin intermediul grupurilor de inițiativă locală create va contribui la sporirea încrederii și a dialogului dintre cetățeni și autorități, iar aceasta va determina soluționarea mai eficientă a necesităților și problemelor locale”.

Diana IKIM, manager de proiect, Asociația republicană pentru inițiative sociale „ARIS”, municipiul Edineț: ”Proiectul implementat de noi, în parteneriat cu Primăria municipiului Edineț se numește „Promovarea gestionării raționale a deșeurilor vegetale în municipiul Edineț”. Scopul primordial al proiectului este reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății umane, ce provine din arderea deșeurilor vegetale de către populația municipiului Edineț și a satelor Alexandreni și Gordineștii Noi. În cadrul proiectului va fi constituită Garda Verde, formată din 50 voluntari, împărțiți în 10 echipe: 40 tineri activi din 5 instituții școlare și 10 specialiști, reprezentanți ai Inspectoratului de Mediu, Direcției Stări Excepționale, Inspectoratului de Poliție, Centrului de Medicină Preventivă, Primăriei Edineț. Rolul Gărzii Verzi este de a informa și educa populația cu privire la prevenirea și reducerea efectelor nocive ale arderii deșeurilor vegetale, de a recomanda alternative de gestionare eficientă a deșeurilor și de a monitoriza populația în vederea respectării normelor legale de gestionare a deșeurilor vegetale în gospodării. Educația populației în gestionarea eficientă a deșeurilor este necesară, pentru a trăi într-un oraș cu oameni sănătoși, oraș curat cu impact pozitiv asupra mediului”.

Un alt proiect implementat în r-nul Edineț este ”Consolidarea responsabilității beneficiarilor serviciilor de AAC: premiza unei investiții de succes în mun. Edineț în regiunea de Nord a RM”, implementat de A.O. „Centrul de Dezvoltare Comunitară Integrata”. Scopul acestui proiect este abilitarea și încurajarea a minimum 1600 de locuitori să-și asume investițiile publice în sistemul de alimentare cu apă și canalizare, ce urmează a fi realizate în mun. Edineț, în perioada 2020-2022”, a menționat Angela CAȘCAVAL, coordonatoarea proiectului. Obiectivele proiectului sunt: consolidarea capacităților membrilor Comitetului Local de Cetățeni în asigurarea monitorizării eficacității și calității implementării proiectelor investiționale de dezvoltare a infrastructurii serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare și implicarea lor în procesul de planificare a dezvoltării serviciului public de AAC, pe parcursul a 12 luni de implementare a proiectului; sensibilizarea a min. 100 de tineri din mun. Edineț despre criza globală a apei, protecția mediului precum și familiarizarea acestora cu procesul de gestionare a resurselor de apă, până la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului.

O altă investiție în r-nul Edineț va fi realizată în cadrul proiectului „Participarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Nord în procesul de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Pan Halippa”. “Proiectul implementat de noi, afirmă Liliana SAMCOV, director executiv la Asociația obștească „DEMOS”, este orientat spre îmbunătățirea calității serviciilor educaționale”. Prin acest proiect, ONG-ul își propune să ofere celor peste 1200 de elevi, părinți și profesori ai instituției, dar și altor locuitori din nordul țării, competențe și oportunități de participare activă în procesele de luare a deciziilor la nivel local, în special cele care vizează achizițiile, lucrările de îmbunătățire a infrastructurii școlare, prin aplicarea metodelor de eficiență energetică. Având ca scop asigurarea procesului educațional de calitate al Liceului Teoretic „Pan. Halippa”, prin aplicarea metodelor de participare cetățenească în procesul de guvernare și de eficiență energetică, acest proiect oferă posibilitate părinților, elevilor, profesorilor, bărbați și femei, persoane cu necesități speciale, în mod egal, să participe în procesul de planificare a activităților de reabilitare a infrastructurii L.T. „Pan Halippa”; să monitorizeze activitățile de renovare, prin supravegherea proceselor de achiziții, desfășurare a lucrărilor, gestionare și întreținere a infrastructurii liceului; să sporească gradul de informare privind eficiența energetică, precum și nivelul de conștientizare cu privire la necesitatea eficientizării energetice a clădirilor publice și private.”

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020), din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regională și AO CASMED.

 

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

 


Articolul precedentSoroca nu se regăsește printre raioanele cele mai afectate de coronavirus
Articolul următorAlte 1215 persoane infectate, alți 19 decedații. În raionul Soroca + 15 persoane infectate
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.