Cetățenii din Egoreni, mai instruiți la capitolul „ACCES LA INFORMAȚIE”

0
109

Cum să influiențezi deciziile autorităților din comunitate? Ce trebuie să faci atunci când dorești să semnalizezi cazuri de utilizare netransparentă a banilor publici? Cum obții informația de interes public? Cum să procedezi dacă autoritățile îți îngrădesc accesul la informația de interes public? Cum să scrii o petiție atunci când ți se încalcă drepturile și care sunt termenii legali de reacționare a autorităților în astfel de cazuri? Care este modelul de Cerere de acces la informație? Răspunsul la aceste și multe alte întrebări nu mai constituie o enigma pentru locuitorii satului Egoreni, care au fost la întâlnirea cu experții Asociației Presei Independente, Tatiana Savva și Vitalie Zeamă.

Altfel, cetățenii întotdeauna au avut posibilitatea de a influiența deciziile autorităților, inclusiv cele locale, fie prin aleșii săi, fie prin participare proprie, dar foarte puțină lume ține cont de această oportunitate. Poate și din această cauză unele decizii luate, în speță la nivel local, sunt eronate, lăsându-se în umbra probleme cu adevărat globale pentru comunitatea locală.

Cei prezenți au adus drept exemplu reparația parțială a fostului gimnaziu care, după renovare, a fost…închis, iar cei peste 70 de elevi din sat astăzi frecventează un liceu din Soroca. Poate era mai bine dacă banii alocați pentru reparația gimnaziului să fie utilizați în alte scopuri, la identificarea cărora participa și fiecare locuitor al satului. Pe de altă parte, bugetele unor localități ca satul Egoreni este foarte mic (circa 2.000.000 lei), dar și cu acești bani se pot face lucruri mari și utile…

Campania „FII CU OCHII PE AUTORITĂȚI” are scopul să informeze și să consolideze capacitățile și abilitățile cetățenilor de a accesa informații de interes public și de a se implica în viața comunității, a monitoriza cum autoritățile adoptă decizii, cum soluționează problemele comunității, cum cheltue banii publici. Campania se desfășoară în perioada august 2017 – martie 2018.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.