Eu predau Istoria Românilor în primul rând, pentru că este istoria neamului nostru, a tradițiilor noastre. Nu putem să trăim în viitor, dacă nu cunoaștem trecutul sau vom dezinforma copiii și-i vom duce în eroare, fiindcă așa ei nu vor cunoaște adevărul.
Noi cultivăm la elevi dragostea față de istorie, fiindcă în prezent sunt foarte multe surse de dezinformare. Noi nu putem învăța doar istoria Republicii Moldova, fiindcă de la daci ne tragem și avem o istorie comună. Nu poate fi predată doar istoria dintre Nistru și Prut, cum nu am da, chiar și constituirea Țării Moldovei din epoca medievală, legenda pe care o cunoaștem și rămășițele culturii Cucuteni nu se rezumă doar la acest spațiu.
Geto-dacii, care au populat spațiul carpato-dunăreano-pontic, sunt poporul care ne-a creat, de la ei ne vin rădăcinile. Cultul lui Ștefan cel Mare în Republica Moldova este bine amplasat, este o personalitate centrală, în jurul căreia se învârte Istoria Moldovei.
Dar nu putem să-l considerăm doar al Moldovei dintre Nistru și Prut, totuși a fost domnitorul Moldovei întregite de până la poalele Carpaților. Îmi doresc Unirea pentru că suntem un popor, cu aceleași tradiții, cu același port național, cu aceleași datini de sărbători, inclusiv cele religioase.Maria Stepanyants, profesoară de istorie, satul Rublenița