Scriam acum câteva zile că clădirea Zemstvei din Soroca, monument de arhitectură de importanță națională, podoaba arhitecturală de odinioară a urbei noastre, are un nou proprietar. Este vorba de Victor Slivinschi, un antreprenor român originar din satul Vasilcău, raionul Soroca. L-am întrebat ce planuri are pentru acest edificiu, în care au fost făcuți primii pași pentru Marea Unire din 1918.
Acesta este convins că trecutul nu se uită, fapt pentru care a achiziționat această clădire, mai corect spus, ce a mai rămas din ea. “Zemstva Sorocii este un edificiu cu o valoare istorică, culturală și națională pentru ambele maluri ale Prutului, construită în 1877, ne spune Victor Slivinschi. Importanța acestui edificiu se datorează că a fost construită în secolul XIX, a servit drept palat administrativ al orașului Soroca, a găzduit evenimente istorice de importanță naționala precum votarea moțiunii la 13 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România, tot în acest edificiu au activat și petrecut viața zeci de generații de soroceni, care merită astăzi o mulțumire pentru activitatea lor dăruită orașului, Țării și pentru dedicația față de neamul Românesc. Edificiul va fi restaurat în arhitectura veche pe care a avut-o la darea în exploatare în anul 1877 și va servi ca un complex multifuncțional pentru activități culturale și evenimente naționale, reprezentând o pagină vie a istoriei orașului Soroca și un obiectiv cultural și turistic național, cu care cred că sorocenii vor fi mândri de ținutul nostru! Ne-am propus să începem lucrările de expertizare a structurii de rezistență începând cu trimestrul I al anului 2023, iar durata va depinde de complexitatea lucrărilor de consolidare a fundației, pereților și amenajarea reliefului din zona adiacentă” ne-a mai spus noul proprietar.
Clădirea Zemstvei, Palatul Administrativ al judeţului, Institutul învăţătoresc, Direcţia de învăţământ, Oficiul Stării Civile şi Arhiva sunt câteva dintre instituţiile care au fost găzduite de actuala clădire situată în capătul străzii Mihai Eminescu din oraşul Soroca. De fapt, “clădire” este prea mult spus, căci astăzi a ajuns într-un hal fără de hal. Treptele de marmură şi-au pierdut urma, unii pereţi s-au prăbuşit, alţii abia de se mai ţin. Astfel, monumentul “ocrotit de stat”, podoaba arhitecturală a Sorocii de acum mai bine de un secol, a fost transformată în ruine. Proprietarul monumentului, statul, l-a vândut şi s-a spălat pe mâini, iar stăpânii acestuia de până acum aşa şi nu au reuşit să-l restaureze. Deşi noi cunoaştem această clădire doar în starea în care se află în prezent, ea a jucat un rol important şi a fost mândria sorocenilor în toate perioadele istorice prin care a trecut oraşul în ultimii aproape 150 de ani.
Amintim că la 13 martie 1918, la Adunarea Generală a Zemstvei din districtul Soroca, în urma discuţiilor cu micii şi marii proprietari, membrii comunei, ai clerului şi învăţământului, a cerut Sfatului Ţării Unirea cu România. Anterior și membrii zemstvei judeţene din Bălți au cerut Unirea.