Cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani la Bâlea Lac

0
64

Primele zile din 2023 au adus valori istorice la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, fiind înregistrate recorduri de căldură şi cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani de când se fac măsurători, a declarat miercuri, meteorologul Narcisa Milian de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu.

“Astăzi, sunt 26 de centimetri de zăpadă la Bâlea Lac. Nu am mai avut 26 de centimetri, am avut 30 de centimetri în 1990”, a explicat Narcisa Milian, pentru Agerpres. Meteorologii estimează că va ninge în cursul nopţii şi joi, după care se va opri, fiind aşteptată din nou zăpadă începând cu 9 ianuarie. “O să ningă un pic în noaptea asta şi mâine noapte, pe urmă se opreşte şi mai vine un val în 9, 10 şi 11 ianuarie, când va ninge sigur în toată zona de munte”, a adăugat Narcisa Milian.

Stratul mic de zăpadă înseamnă că nu există risc de avalanşă, ştiut fiind faptul că avalanşele sunt ceva obişnuit pentru Munţii Făgăraşului, în lunile de iarnă. Zăpada este foarte puţină în această perioadă la Bâlea Lac, din cauza încălzirii temperaturii, dovadă că în zilele de 1 şi 2 ianuarie şi în nopţile ce le-au urmat, termometrele de la staţia meteo au înregistrat maxime istorice.

“A fost foarte cald, au fost maxime, recorduri de temperaturi la majoritatea staţiilor. A fost frumos la munte şi s-a topit zăpada. De câteva zile sunt recorduri de temperaturi”, a mai spus meteorologul.

Potrivit acesteia, în 1 ianuarie s-a înregistrat un record de temperatură la Bâlea Lac, unde au fost 6,5 grade ziua şi 4,8 grade noaptea, fiind cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie aici, de când se fac măsurători, adică de 45 de ani. De asemenea, şi ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, la Bâlea Lac, pentru că aici ziua au fost 8,3 grade şi noaptea 3,4 grade. Faţă de precedentele recorduri de temperatură, noaptea de 1 spre 2 ianuarie a fost mai caldă cu două grade Celsius la Bâlea Lac, iar ziua şi noaptea de 2 ianuarie, mai calde cu peste trei grade, potrivit datelor meteorologilor. Începând cu 3 ianuarie, temperatura a scăzut la staţia meteo Bâlea Lac şi nu s-au mai înregistrat maxime istorice.

Staţia meteo de la Bâlea Lac se află în zona turistică cu acelaşi nume unde mai există o bază Salvamont, câteva cabane şi un hotel de gheaţă, singurul de acest fel din ţară. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se face în această perioadă numai cu telecabina, traficul rutier fiind închis pe Transfăgărăşan de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac. 

sursa: digi24.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentȚara care dă bani familiilor cu copii să se mute din capitală. De ce s-a luat această decizie
Articolul următorPloile au venit mai devreme decât se aștepta, iar sâmbătă sunt posibile și ninsori
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.