Ceartă și îmbrânceli în parlament: limba română zgârie auzul vorbitorilor de „limbă moldovenească”

1
261

    În timp ce deputata PAS, Veronica Roșca, prezenta, de la tribuna centrală, proiectul de lege potrivit căruia în toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”, socialiștii și comuniștii au dat buzna în sala de plen, cu mai multe pancarte împotriva inițiative care prevede implementarea considerentelor unor Hotărâri ale Curții Constituționale.

  Textele cu care fluturau socialiștii și comuniștii, vădit provocatoare, au făcut ca unii deputați din majoritatea parlamentară să smulgă din mâinile deputaților din opoziție pancartele, totul culminând cu îmbrânceli și acuzații reciproce.

Proiectul inițiat de PAS a fost votat în prima lectură.  Astfel, în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”.  De asemenea, vor fi înlocuite sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și cele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

(SURSA FOTO: ZdG)

 


 • ETICHETE
 • VC
Articolul precedentSoroceanul Iurie Tănase despre ungheneanul Anatol Popovici, eroul căzut în războiul din 1992 / VIDEO
Articolul următorSancțiuni mai aspre pentru conducătorii auto care încalcă regulile de circulație
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

 1. Felicitări pentru adevăr spus…
  Acum se vad Trădătorii
  RM Alias Basarabia….
  Socialiștii rusificatii care primesc bani de la Moscova
  Sunt angajări loiali rușilor…
  Plus mai primesc și de la Statul RM indemnizația de parlamentar…
  Plus șpagă și mită…în afacerile murdare cu Transnistria…
  Au viata frumoasă…
  Doar ca Limba română nu le da pace la mizeriile lor…
  Dumnezeu este …Român
  Pentru întristați Basarabenii…
  Doamne ajuta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.