Ce vor pomicultorii și ce propune Ministerul Agriculturii? / VIDEO

0
371

Zeci de mii de tone de mere ale producătorilor din nordul Republicii Moldova sunt depozitate în frigidere în așteptarea compărătorilor. Livădarii care au decis să vândă merele procesatorilor, cer de la guvernare compensații. Pentru a doua oară în această lună pomicultorii s-au adunat la Soroca și și-au spus păsul.

La fel bat alarma și procesatorii, a căror cheltuieli pentru prelucrarea fructelor s-au majorat mult în ultimele luni. Livădarii din raion au semnat astăzi încă o adresare pe care au înaintat-o conducerii de la Chișinău. Producătorii și procesatorii solicită susținerea statului în rezolvarea crizei în care s-au pomenit.

Vicepreședintele raionului Soroca responsabil de agricultură, Iurie Tănase, spune că este interesat ca autoritate locală dar și ca agricultor cu experiență în domeniu, să fie soluționată această criză. La rândul lor, reprezentanții autorităților centrale menționează că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare cunoaște problema și încearcă să găsească altă soluție decât compensarea pierderilor propusă de horticultori.

O soluție menționată de producători și autoritățile locale, ar fi înlesnirea exportului pe piața română. Amintim că în frigiderele din raionul Soroca sunt peste 11 mii tone de mere, care așa și nu au fost vândute până acum, iar prețul pentru depozitare este mai mare decât cel cu care procesatorii cumpără fructele. 

Articolul precedentBuletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 31 martie, 2022
Articolul următorBomba zilei: FRF face AFR Soroca o ofertă de nerefuzat
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.