Ce meniu se servea pe Titanic la clasa I. Cât costa un bilet la fiecare clasă

0
123

Au trecut mai mult de 110 ani de când Titanicul a lovit un aisberg în călătoria sa inaugurală, ajungând la fundul Atlanticului, unde rămășițe din navă încă se odihnesc și astăzi. Mulți oameni sunt curioși de ce meniu se servea pe Titanic la clasa I, ce preț a avut un bilet și ce s-a întâmplat înainte ca peste 1.500 de oameni să moară pe 14 aprilie 1912.

Meniu de pe Titanic, scos la licitație

Sâmbătă, a fost scos la licitație un meniu al unei cine servite la clasa I pe Titanic. A fost vândut pentru suma record aproximativ 100.000 de dolari.

Este singurul meniu de cină rămas din clasa întâi din seara de 11 aprilie 1912 – cu trei zile înainte de tragedie – și a fost scos la licitație pe 11 noiembrie 2023 la Henry Aldridge & Son Ltd în Wiltshire, Anglia, Regatul Unit. 

Cu ușoare daune provocate de apă, a fost descris de casa de licitații drept „un supraviețuitor remarcabil de la cea mai faimoasă navă oceanică din toate timpurile”. 

Lotul, care a fost licitat alături de alte obiecte de colecție din timpul Titanicului, inclusiv o pătură de punte în carouri pentru clasa întâi, a depășit cu mult estimarea de aproximativ 85.000 de dolari. 

Meniul în sine, care este presărat cu un steag roșu al White Star Line, arată că cei din clasa întâi au avut parte de un ospăț extravagant în seara în care nava a plecat din Queenstown, Irlanda, către New York. 

Ce meniu se servea pe Titanic la clasa I

Mâncăruri opulente includeau aperitive și stridii proaspete pentru început, urmate de preparate precum rață cu sos de vin de porto, miel cu sos de mentă și mușchiuleț de vită cu sos de hrean. Deserturi impresionante, cum ar fi bourdaloue cu caise (un tort franțuzesc cu aluat fraged și caise) și budincă Victoria (o budincă la aburi cu gem și coji de citrice amestecate), au oferit un sfârșit potrivit mesei.

Tarifele pentru cei care emigrau spre Lumea Nouă erau o afacere importantă pentru companiile de transport maritim, iar mulți dintre cei în căutarea unei noi vieți ar fi fost în clasa a treia (cunoscută și sub denumirea de steerage). 

Clasa a treia a Titanicului se spune că semăna cu clasa a doua în comparație cu alte nave cu abur, dar era și mai scumpă. Existau două săli de mese modeste, camere comune, spațiu pe punte și chiar apă curentă și electricitate (o noutate pentru mulți). 

Cabinele erau separate în paturi pentru bărbați singuri, în timp ce femeile singure erau cazate la celălalt capăt al navei.

Cum era mâncarea la clasa a II-a și a III-a pe Titanic

Mâncarea și sălile de mese erau simple în comparație cu experiența din clasa întâi și a doua, dar erau totuși o mare îmbunătățire pentru pasagerii de la steerage de atunci, care de obicei trebuiau să-și aducă singuri mâncarea. 

Aria de luat masa era vopsită în alb, cu iluminare laterală strălucitoare, mese lungi de lemn și scaune și pereți emaliate. 

Mâncarea era surprinzător de calitativă pentru pasagerii de la clasa a treia. White Star Line (care deținea Titanicul) oferea pâine proaspăt coaptă și fructe zilnic, iar mesele erau mai bune decât cele pe care majoritatea pasagerilor și le-ar fi putut permite acasă. 

Cât costa un bilet la fiecare clasă

Biletele pentru a călători cu Titanicul în 1912 costau între 35 de dolari pentru un bilet la clasa a treia și 4.000 de dolari pentru clasa întâi. La prețurile actuale, aceasta ar echivala cu aproximativ peste 1000 de dolari pentru clasa a treia și peste 130.000 de dolari pentru cel mai bun apartament la clasa întâi.

Se estimează că la bordul călătoriei inaugurale a Titanicului, când s-a scufundat, au fost 324 de pasageri de clasa întâi, deși nu se știe câți dintre ei au ales o cușetă standard la clasa întâi și câți au optat pentru un apartament.

Au fost 284 de pasageri la clasa a doua și 709 pasageri la clasa a treia. Titanicul era cam la jumătate de capacitate în timpul călătoriei sale.

Compania White Star Line a fost dată în judecată pentru aproximativ 16 milioane de dolari în compensații de către supraviețuitorii călătoriei, dar compania a plătit doar 664,000 de dolari.. Adică 950 de dolari de persoană. 

Cel mai scump bilet cumpărat se crede că a costat în jur de 2,560 de dolari, aproximativ 75,000 de dolari astăzi.

Se crede că cel mai scump apartament vândut pe Titanic – cu două dormitoare și o cameră de zi – a fost ocupat de Charlotte Drake Cardeza, o figură a artelor americană. A călătorit cu fiul ei în vârstă de 36 de ani și cu menajera și valetul lor. Toți au supraviețuit scufundării navei, cu toate că au lăsat în urmă 14 bagaje și multe alte bunuri.

Apartamentul beneficia de propriul său ponton privat care măsura 160 de metri, considerabil mai mare decât multe dintre balcoanele de astăzi ale apartamentelor obișnuite.

Camerele de la clasa întâi erau decorate în aceleași standarde ca un hotel de înaltă clasă, și existau mai multe facilități la bord disponibile exclusiv pentru acești oaspeți. Acestea includ o sală de gimnastică, un teren de squash, o piscină și o baie turcească. Jocuri precum shuffleboard și șah erau disponibile pentru a fi jucate pe punte.

Meniu de pe Titanic, scos la licitație

Sâmbătă, a fost scos la licitație un meniu al unei cine servite la clasa I pe Titanic. A fost vândut pentru suma record aproximativ 100.000 de dolari.

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCopiii de la Centrul de Creație ”Speranța” au sărbătorit frumos toamna /Video /Galerie foto
Articolul următorMickey Mouse împlinește azi 95 de ani, află de ce a fost interzis personajul în România
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.