Ce fac sorocenii cu bradul: îl aruncă, îl pun pe foc sau îl bagă în dulap?

0
148

Odată ce-au trecut sărbătorile de iarnă, a venit și timpul pentru a scoate pomul de Crăciun din casă. Unii soroceni aleg să îl arunce la gunoi, alții pentru a încălzi soba, iar dacă au un brad artificial îl ascund în dulap până la anul. O soluție cu care vin specialiștii în ecologie din Uniunea Europeană, recomandă oamenilor să procure un brad cu tot cu rădăcină, și după utilizare să îi ofere o nouă viață într-o pădure.

Există mai multe soluții pentru a scăpa de bradul din casă. Cei cu care am discutat ne-au vorbit despre ce fel de brad au avut și ce o să facă cu el.

„Bradul meu este artificial. Cred că pe la mijloc de februarie o să-l scot, mai devreme sigur nu. Luând în calcul că nu prea este zăpadă, pomul de Crăciun este unicul care ne dă atmosferă de iarnă”, ne spune Ecaterina Mihalaș.

„Anul 2022 l-am întâlnit în casă nouă. Deci am hotărât să petrecem sărbătorile cu aromă de brăduț și am cumpărat unul viu. O să îl scoatem la sfârșit de ianuarie. Cel mai probabil îl v-om arunca la gunoi, altceva nu avem ce să facem cu el”, ne zice Aliona Nastas.

O bătrânică care locuiește la casă la sol, va folosi bradul pentru a încălzi soba. Din spusele ei, de obicei scoate pomul de Crăciun de Bobotează, sau a doua zi. „Am scos crenguța din casă pentru că după Bobotează încep să îi cadă acele și se umplu covoarele. Am mai lăsat-o un pic afară, după o s-o bag în foc”, ne mărturisește Svetlana Mânăscurtă.

Apropo, în țările europene specialiștii în ecologie au mai inventat o soluție care nu pune viața brazilor în pericol. Bradul cu balot, așa se numește pomul care nu va muri după ce s-a folosit. El se smulge cu tot cu rădăcină, apoi se plantează într-un ghiveci, după care poate fi scos și replantat într-o pădure. Însă acest tip de brad are nevoie de mai multă grijă, el trebuie udat și ținut la o temperatură nu mai mare de 20 grade Celsius.

Valeria Prisacari

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.