Ce fac sorocenii cu bradul: îl aruncă, îl pun pe foc sau îl bagă în dulap?

0
158

Odată ce-au trecut sărbătorile de iarnă, a venit și timpul pentru a scoate pomul de Crăciun din casă. Unii soroceni aleg să îl arunce la gunoi, alții pentru a încălzi soba, iar dacă au un brad artificial îl ascund în dulap până la anul. O soluție cu care vin specialiștii în ecologie din Uniunea Europeană, recomandă oamenilor să procure un brad cu tot cu rădăcină, și după utilizare să îi ofere o nouă viață într-o pădure.

Există mai multe soluții pentru a scăpa de bradul din casă. Cei cu care am discutat ne-au vorbit despre ce fel de brad au avut și ce o să facă cu el.

„Bradul meu este artificial. Cred că pe la mijloc de februarie o să-l scot, mai devreme sigur nu. Luând în calcul că nu prea este zăpadă, pomul de Crăciun este unicul care ne dă atmosferă de iarnă”, ne spune Ecaterina Mihalaș.

„Anul 2022 l-am întâlnit în casă nouă. Deci am hotărât să petrecem sărbătorile cu aromă de brăduț și am cumpărat unul viu. O să îl scoatem la sfârșit de ianuarie. Cel mai probabil îl v-om arunca la gunoi, altceva nu avem ce să facem cu el”, ne zice Aliona Nastas.

O bătrânică care locuiește la casă la sol, va folosi bradul pentru a încălzi soba. Din spusele ei, de obicei scoate pomul de Crăciun de Bobotează, sau a doua zi. „Am scos crenguța din casă pentru că după Bobotează încep să îi cadă acele și se umplu covoarele. Am mai lăsat-o un pic afară, după o s-o bag în foc”, ne mărturisește Svetlana Mânăscurtă.

Apropo, în țările europene specialiștii în ecologie au mai inventat o soluție care nu pune viața brazilor în pericol. Bradul cu balot, așa se numește pomul care nu va muri după ce s-a folosit. El se smulge cu tot cu rădăcină, apoi se plantează într-un ghiveci, după care poate fi scos și replantat într-o pădure. Însă acest tip de brad are nevoie de mai multă grijă, el trebuie udat și ținut la o temperatură nu mai mare de 20 grade Celsius.

Valeria Prisacari

 


Articolul precedent”FEE Nord” cere majorarea tarifului la electricitate cu 50% în nordul republicii, inclusiv și pentru raionul Soroca
Articolul următor“Discoteca se amână” și la Soroca?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.