Cât de eficientă este noua metodă de repartizare a banilor pentru drumuri? (VIDEO)

0
137

Din acest an, localităţile din Republica Moldova primesc bani pentru drumuri în funcţie de numărul locuitorilor, puţin peste o sută de mii de lei la mia de persoane. Proiectul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor nu rezolvă toate problemele ce ţin de drumurile din localităţi, dar permit ca primarii şi consilierii locali să aleagă ce bani să fie alocaţi şi pentru care sectoare.

Cei mai mulţi bani pentru drumuri în raionul Soroca, conform numărului de locuitori, îi va primi comuna Rubleniţa. “Este foarte binevenită procedura care s-a pornit anul acesta — să dea bani după numărul de locuitori ai comunităţii, consideră Vitalie Muntean, primarul comunei Rubleniţa. Satul nostru este cea mai mare localitate din raionul Soroca, avem de cheltuit 424 de mii de lei la drumuri. În total în comuna noastră sunt 30 de kilometri de drum, în Rubleniţa şi Rubleniţa Nouă, luate împreună. Sunt foarte multe neajunsuri, dar sperăm că dacă aceste sume vor fi alocate și în anii următori, noi vom putea să aducem la bune condiţii drumurile noastre, ca oamenii să se poată deplasa normal şi să nu ne fie straşnic să ieşim din casă”. Deşi drumul central din satul Rubleniţa este unul dintre cele mai bune din republică, graţie reconstrucţiei acestuia cu dolarii Guvernului Statelor Unite ale Americii, căile secundare aşteaptă şi ele să le vină rândul la… leii din Fondul Rutier. “Sunt şi bune, dar și mai puţin bune, ne caracterizează drumurile din satul său Vasile Manea. Cu trasa suntem mulţumiţi 100 de procente, trotuarele le-au făcut “ot duşî”, dar restul, încoace, sunt de când am pus noi, oamenii, câte oleacă cândva, când lucram şofer. Atunci aveam putere şi puneam câte o maşină de prundiş. Dar acum s-a mai fărâmat, este greu”, zice bărbatul. În luna iulie urmează să fie petrecute achiziţiile publice pentru lucrările de reparaţie a sectoarelor de drum din comună.

Alocaţiile planificate din Fondul Rutier pentru localităţile raionului Soroca pentru anul 2017

Satul Şeptelici este aşezat la vreo 9 kilometri de Rubleniţa, cu toate acestea, localitatea nu a avut acelaşi noroc să-i fie reparat drumul central. În schimb, la Şeptelici s-a păstrat caldarâmul de odinioară, pe care autorităţile vor să-l restabilească. Cât este de vechi nu am putut afla, unii spun că-i de pe timpul românilor, alţii că are mai mult de un secol. “Nu mai ţin minte de când sunt aceste drumuri, dar sunt de ani mulţi tare şi ţine, ne spune mătuşa Elena Cepurneac. Pe unde s-au mai rupt, dar ţin încă bine. Feciorul meu lucrează cu alt lucru prin sat şi mi-a spus că satul nostru încă-i bun, faţă de alte sate. Acolo sunt drumuri încă mai rele. Aş vrea să facă asfalt, ca să-mi vie copiii, să nu spună că nu mă duc la mama că drumul este rău”. Primăriţa satului ne spune că este mulţumită de alocarea banilor pentru primării după numărul de locuitori şi crede că se va descurca cu gestionarea celor peste 115 mii lei din Fondul Rutier. “Cu banii care sunt repartizaţi pentru drumuri o să mă axez pe porţiunile de drum cu caldarâm din centrul satului, care sunt în stare avariată şi s-au format vreo 5-6 gropi, ne-a declarat Victoria Andriuţă, primăriţa satului Şeptelici. Sper să ajungă, dacă nu, vom apela iarăşi la populaţie, vreau să menţionez că locuitorii satului Şeptelici sunt foarte receptivi şi săritori la nevoie şi sper că împreună cu dumnealor vom reuşi multe”.

Sergiu Cetulean, primarul comunei Parcani:
“Sunt persoane care au automobile şi plătesc în fiecare an impozitele, ne străduim şi pentru ei să facem drumurile bune. Statistica ne spune că dacă acum 20 de ani în comuna Parcani erau 10-12 automobile, în prezent sunt vreo 150 de maşini. E dreptul fiecăruia să se folosească de o porţiune de drum reparată”.
Cât priveşte comuna Parcani, am aflat că acolo lucrările sunt deja pe sfârşite. “Este foarte binevenit şi folositor pentru a utiliza nişte bani publici în scopuri publice, crede Sergiu Cetulean, primarul comunei Parcani. Într-adevăr, lumea vede unde şi cum se folosesc banii, un exemplu pot servi satele Parcani şi Voloave. Eu i-am cheltuit aproape pe toţi, suntem pe cale de finalizare a ultimelor lucrări. Ni s-au alocat 201 mii de lei, din aceşti bani 106 mii i-am alocat pentru reparaţia capitală a cinci sute de metri de drum. De restul am restabilit două poduri de valoare istorică din satul Parcani, dar nu le-am restabilit doar pentru că sunt de valoare istorică, ci fiindcă fac legătura între două părţi ale satului — de sud şi de nord. Totodată, am profilat în satul Voloave aproximativ 2 kilometri de drum. Mai avem bani de rezervă în caz de ploi torenţiale şi pentru deszăpezire”.

În total pentru drumurile din intravilanul localităţilor din raionul Soroca alocaţiile pentru anul 2017 sunt în sumă de 10 milioane lei.


logo_rubricaAceastă rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului logo_amb_finlandeiși nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.


Articolul precedentCând şi cum pescuim la Nistru?
Articolul următorAfaceri printre flori și baloane (FOTO/VIDEO)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.