Cât a stat în carantină, compozitorul Ian Raiburg a scris 15 piese

0
111
Foto: Facebook.com

În perioada pandemiei provocate de COVID-19, compozitorul Ian Raiburg, Artist al Poporului, a scris 15 lucrări muzicale, informează MOLDPRES. Solicitat de agenție, compozitorul a menționat că speră că aceste piese vor fi apreciate de către public.” Stau acasă nu pentru că vreau să stau acasă, dar aceasta este singura soluție pe care o avem acum”, a precizat Ian Raiburg.

Potrivit autorului, piesele vor fi interpretate de către el.” Am scris multă muzică, dar, din păcate, cântecele mele sunt adeseori preluate, fără ca cineva să facă trimitere la autorul lor. Tocmai de aceea, le scriu pentru mine”, a mai spus compozitorul.

   Ian Raiburg s-a născut pe 7 ianuarie 1952 în satul Măcărești, raionul Ungheni. A absolvit școala de muzică din Chișinău, clasa acordeon și Institutul de Construcție din Kiev. A lucrat în calitate de inginer la un birou de proiectare, apoi a devenit chitarist al Ansamblului de la hotelul” Chișinău”. A fost chitarist în Ansamblul vocal-instrumental” Fortina” de pe lângă Casa Tineretului din Chișinău, condus de Oleg Milnștein, apoi în Orchestra de estradă a Filarmonicii Naționale. A activat în cadrul Ansamblului de estradă” Ceremoș”, alături de surorile Sofiei Rotaru – Aurica și Lidia. Tot atunci începe să scrie muzică.

Anume în această perioadă lansează o serie întreagă de cântece în interpretarea lui Ion Suruceanu, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu ș.a. A colaborat cu poeții Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Mihail Tanici ș.a. Pe parcursul anilor 1984-1989, activează alături de Ion Suruceanu în formația „Real”. În anii 1989-1990 face parte din Ansamblul „Noroc”, condus de Mihai Dolgan. Pentru prima oară în componența acestei formații îşi interpretează propriile cântece în scenă. La sfârșitul anului 1990, compozitorul Petre Teodorovici îl anunță, că Filip Kirkorov adună o formație, astfel Ian Raiburg pleacă la Moscova.

Peste un timp face parte din ansamblul cântăreţei Aziza. În perioada 1991-2006, Ian Raiburg s-a aflat în Statele Unite ale Americii. Acolo a continuat să compună muzică și s-o interpreteze cu același har și dăruire de sine. „Când lumea pleca peste hotare, eu m-am întors acasă. Din păcate, astăzi au rămas puțini dintre compozitorii de altădată. Și tinerii interpreți parcă sunt alții. Adeseori îi întreb nedumerit: de ce cântați doar în limba engleză? Vreți în Europa? Dar de ce să nu cântați în Europa, în limba română, despre Moldova? Oare ea nu este frumoasă? Ei au o altfel de mentalitate și altfel înțeleg sensul vieții…”, a constatat, cu tristețe, compozitorul.

   De-a lungul carierei sale, a înregistrat 22 de CD-uri: „Eşti una pe pământ”, „Muzica e viaţa mea”, „Cântaţi cu mine”, „Șlagăre de azi şi de mâine”, „Ian Raiburg și prietenii săi” ş.a. „Multe dintre acestea nu le mai am. Noroc de soție, care mai ascunde câte un exemplar”, zice compozitorul. Patru albume le-a înregistrat în limba rusă. Două CD-uri le-a făcut cu Fuego, altul cu interpreta Silvia Chifiriuc din România. În total, a semnat circa 370 de piese. Ian Raiburg a fost distins cu titlurile onorifice” Maestru în Artă”, ”Om emerit” și ”Artist al Poporului”.

SURSA: MOLDPRES


Articolul precedentDe unde vine legenda Iepuraşului de Paşte?
Articolul următorSTĂM ACASĂ, DAR… SUNTEM MAI APROAPE CA NICIODATĂ! SĂ FIM CU MINTE, NU CUMINȚI!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.