Cârnaț de casă ca la Ocolina / „Ghidul bucatelor tradiţionale din raionul Soroca”

0
165

Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.

I n g r e d i e n t e :

• 5 kg carne de porc (la dorință, amestec de carne de vită sau berbec)
• piper
• sare (1 lingură rasă la 1 kg decarne)
• usturoi
• mațe de porc.

P r e p a r a r e :

Carnea se taie bucăți mărunte sau se dă prin mașina de tocat cu plasa mare,
la care se adaugă slănină tăiată mărunt, de la fălci și gât (este mai tare și
nu se topește). Se adaugă sare, piper negru tocat și usturoi tocat. Se amestecă și se umple mațul bine curățat. Se dă la cuptor. În tavă se aștern bețișoare pentru a se scurge grăsimea și a nu se lipi cârnațul. Peste 25 – 30 min, cârnațul se întoarce și se coace alte 30 min.

SURSA text și foto: Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca

Amintim că în luna decembrie la Soroca a avut loc lansarea Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca, eveniment organizat de Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Soroca. Publicația a adunat în ea rețete și modul de preparare a bucatelor populare și în ținutul Sorocii, dar și alte informații utile atât pentru turiști cât și pentru localnici. Autor de proiect este Marina Omelcenco, coordonator Petre Popa, iar redactor și autorea majorității fotografiilor, Ludmila Talmazan. Ghidul poate fi descărcat integral de AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.