Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.
I n g r e d i e n t e :
• 5 kg carne de porc (la dorință, amestec de carne de vită sau berbec)
• piper
• sare (1 lingură rasă la 1 kg decarne)
• usturoi
• mațe de porc.
P r e p a r a r e :
Carnea se taie bucăți mărunte sau se dă prin mașina de tocat cu plasa mare,
la care se adaugă slănină tăiată mărunt, de la fălci și gât (este mai tare și
nu se topește). Se adaugă sare, piper negru tocat și usturoi tocat. Se amestecă și se umple mațul bine curățat. Se dă la cuptor. În tavă se aștern bețișoare pentru a se scurge grăsimea și a nu se lipi cârnațul. Peste 25 – 30 min, cârnațul se întoarce și se coace alte 30 min.
SURSA text și foto: Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca