Bujorăuca, în căutarea satului pierdut / VIDEO

0
1895

Satul Bujorăuca a fost inclus în orașul Soroca acum 60 de ani. Decizia a fost luată prin decretul Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM din 21 decembrie 1960. Decizia a fost urmată de hotărârea Comitetului executiv raional Soroca din 27 decembrie 1960 cu trecerea sovietului sătesc Bujorăuca sub jurisdicţia sovietului orăşenesc Soroca.

Până astăzi acest cartier din municipiul Soroca și-a păstrat denumirea satului de cândva, Bujorăuca. Satul Bujorăuca, alături de Zastânca, a fost inclus în componența orașului încă în anii ’20 ai secolului trecut, pe timpul României Mari, astfel populația Sorocii s-a mărit atunci la 20 000 de persoane. Apoi din 1961 satul Bujorăuca intră iarăși în componența orașului Soroca, fiind aici până în prezent. În perioada sovietică la marginea fostului sat au fost amplasate blocuri locative, uzine și fabrici.

Reportajul este realizat în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.