Bine ați venit la Soroca: Rute turistice pentru găști dornice de aventuri

0
2208

Ținutul Sorocii este apreciat pentru atracțiile turistice de aici, atât pentru cele foarte populare, cât și pentru cele cunoscute și vizitate de mai puțini turiști. Și fiindcă pandemia le-a stricat multora planurile de vacanță, noi vă propunem să le adaptați situației și să beneficiați de călătorii acasă, prin frumoasele locuri din preajma noastră. Redacția “Observatorul de Nord” vine cu câteva rute turistice adaptate pentru diferite categorii: familii cu copii, găști de tineri, turiști seniori, pelerini, excursii pentru copii, străini care ne vizitează și tururi pietonale. Dar pentru ca să le prezentăm oaspeților noștri ce avem mai frumos, bine ar fi să le cunoaștem mai întâi noi…

Crezi că ai văzut cam totul prin republicuța aceasta și nimic nu-ți mai poate da senzații tari? E posibil. Dar încearcă și aceste atracții turistice din ținutul Sorocii, unde îți poți cheltui util energia călătorind prin locuri mai puțin umblate. Atracțiile de mai jos le propunem celor care s-au săturat de Orheiul Vechi, dar nu și de călătorii, iar la ele puteți ajunge împreună cu gașca pe jos, cu bicicletele, motocicletele sau automobilele. Desigur că dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți mai întâi vizita Cetatea Soroca, urca la Lumânarea Recunoștinței sau vă ruga la biserica de lemn în stil maramureșean cu hramul “Sfinții Martiri Brâncoveni”…, despre unele dintre ele am scris anterior, despre altele vom reveni. Dar neapărat trebuie să ajungeți și la atracțiile turistice de mai jos.

Peștera morților

Aflată la capătul raionului Soroca, sub cimitirul satului Rudi, “Peștera morților” este o grotă de origine naturală cu o lungime de aproximativ 75 de metri. Caverna a fost săpată de ape în stânca de calcar sarmațian, iar sătenii cred că ea este mult mai lungă și ar putea ajunge până la Nistru. Pentru a explora peștera de sub cimitirul satului, luați cu voi o lanternă, căci lumina de la telefoanele mobile este prea slabă pentru a cutreiera peștera.

Intrarea se află în stânga cimitirului, într-o văgăună pe care trebuie să o parcurgi doar în pirostrii sau în genunchi. Celor care suferă de claustrofobie sau au dureri de spate nu le recomandăm să înainteze prea adânc, mai ales că în unele zone poți merge doar aplecat. Aici puteți da nas în nas cu liliecii, care și-au făcut în ea culcuș, dar nu vă fie frică, de obicei ei sunt mai cuminți decât oamenii care intră aici. “Peștera morților” a primit această denumire ciudată, deoarece a fost săpată sub morminte, și este un loc bun de antrenament pentru cei care cred că au văzut cam totul la suprafață.

PUBLICITATE / Casa mare a restaurantului “Cetatea Veche”
Savurează vara împreună cu gașca la terasa restaurantului și comandă specialitatea casei — înghețata prăjită! Sau poți intra în Casa mare a restaurantului, unde aveți parte de bucătăria națională cu babă albă și neagră ca la nord, sărmăluțe delicioase, mămăliguță cu friptură sau pește, plăcințele cu brânză sau vișine și tot felul de bucate ca la mama acasă. Îți oferim protecție maximă și siguranță, implementând toate măsurile de precauție!

Țiglăul de la Cremenciug

Între Rudi și Soroca, deasupra satului Cremenciug, se înalţă o stâncă de toată frumuseţea, botezată de localnici “Ţiglău” iar de cercetători “Colina Casca”. Stânca de pe moşia satului are o înălţime de peste 100 de metri deasupra Nistrului şi este un loc de odihnă pentru băştinaşi, dar şi pentru oaspeţi. Ce-i drept, nu mulți știu de acest loc. Spre vârful stâncii sunt cel puţin trei căi de acces: una dinspre fosta mahala a răzeşilor, deasupra Văii Izvoarelor, alta pe de-a dreptul prin pădurice şi cealaltă dinspre Sobari.

Cei care vor să o ia pe de-a dreptul merg prin păduricea de la capătul satului. Deşi urcuşul nu este floare la ureche, cum s-ar părea la început de cale, în schimb panorama văzută de pe culmile stâncii merită tot efortul. Chiar şi iarna culoarea verde predomină datorită coniferelor şi muşchilor ce apar peste tot. Întreaga deplasare spre piscul stâncii, aflarea în mijlocul naturii, dar şi coborârea este pentru mulți o aventură de neuitat. Aici puteți savura împreună cu prietenii frumusețea naturii departe de zgomotul civilizației.

PUBLICITATE / Piscina Hotelului Europa — 1928
Cei care vin cu gașca la Soroca pot opta pentru un hotel confortabil. Piscina hotelului este una modernă, cu șezlonguri, terase și foișoare amenajate după normele sanitaro-epidemiologice pentru protecția clienților. Aici turiștii pot servi băuturi răcoritoare, înghețată și alte delicii. Hotelul de patru stele are toate comoditățile, iar clienții pot servi o masă gustoasă tradițională. Apropo, cei care se cazează în hotel beneficiază de piscină gratuit.

“Mănăstirea în Cretă” de la Cosăuţi

Una dintre atracțiile turistice mai puțin cunoscute din Soroca se găseşte pe moşia satului Cosăuţi, pe malul drept al Nistrului, la peste un kilometru şi jumătate mai sus de cunoscuta mănăstire cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”, pe care la fel vă recomandăm să o vizitați. “Mănăstirea în Cretă” sau “Mănăstirea lui Pintilei”, cum i se mai spune de către localnici, este ascunsă într-o stâncă din pădure şi cu greu poţi da de ea.


Chilia se găseşte la peste 100 de metri deasupra Nistrului şi nu poate fi văzută cu ochiul liber de către cei care merg pe lângă fluviu, în schimb se zice că se vede bine de pe Nistru şi de pe malul celălalt, atunci când vegetaţia îşi leapădă frunzele. În comparație cu schitul rupestru “Peștera Bechir” din Soroca, deși este mai puțin vizibilă, accesul în “Mănăstirea în Cretă” este mai ușor și turiștii nu-și pun viața în pericol urcând la ea. Schitul de la Cosăuți este săpat în stâncă și are o formă neregulată, o nişă pentru somn, două ferestre şi o uşă spre care trebuie să urci pe treptele săpate în stâncă. Nu se cunoaşte deocamdată vechimea acesteia, dar cert este că are mai multe secole de când a fost săpată.

PUBLICITATE / Hotel “Central” ***
Cei care au nevoie la Soroca de servicii de cazare pot opta pentru Hotel “Central” ***, aflat în centrul municipiului, la distanță favorabilă față de atracțiile turistice de la noi. Hotelul pune la dispoziția clienților un restaurant, o sală de conferințe, iar pentru cei care au mers toată ziua în excursie sauna finlandeză și sauna turcească sunt tocmai bune. Vă așteptăm!

Schitul rupestru “Peștera Bechir”

Pe serpentina de la intrare în municipiul Soroca, dinspre Chișinău, pe peretele alb se zărește o biserică creștină foarte veche, cu o istorie deosebită. Se crede că aceasta are o vechime de peste un mileniu, fiind încă din perioada când altarele erau orientate spre nord. Denumirea de Bechir a căpătat-o mult mai târziu, când în interiorul ei s-a adăpostit un bărbat care, dacă e să credem legendelor locale, purta acest nume.

Unii zic că era călugăr, alții — că a fost haiduc, iar schitul rupestru l-ar fi folosit ca adăpost ori ca să se ascundă. Vechimea ei era o enigmă pentru cercetători, dar, potrivit cercetărilor făcute de istoricul Vlad Ghimpu, se crede ca aceasta datează din secolele VIII-IX și deci ar avea peste un mileniu. Din partea de jos a treptelor care urcă spre “Lumânarea Recunoștinței” o cărare duce spre poalele schitului. Deși este la vedere, accesul către chilie e foarte dificil, din cauza înălțimii de peste 6 metri de la nivelul solului. Iar de aici începe greul cel mare. În interior pe pereții scrijeliți cu nume abia de se zărește iconostasul cioplit în cretă. Dar istoricii sunt convinși că schitul rupestru s-ar putea înscrie în patrimoniul universal.

PUBLICITATE / “Popasul pescarului” de la Vădeni

Zona de odihnă “Popasul pescarului” de la Vădeni poate fi locul perfect de odihnă pentru cei care vor o vacanță altfel. Departe de localitate și de curioși, iazul de la Vădeni a fost amenajat special pentru o odihnă în sânul naturii. Prietenii din gașcă pasionați de pescuit își pot încerca aici norocul, că poate prind vreun paște de aur, deși la sigur vor avea cel puțin câțiva pentru mămăligă. Ceilalți se pot desfăta la grătar ori să se odihnească la umbra copacilor. Totodată, aici aveți unde practica jocuri sportive pe iarbă și plimbatul pe iaz cu barca.

Pitorescul Vărăncăului

Cei care cred că peisajele pitorești de pe Nistru se termină în orașul Soroca, se înșeală. La fel de frumoase și atrăgătoare sunt și cele aflate mai jos de municipiu. Unul dintre acestea este la Vărăncău, loc în care Nistrul formează o cotitură bruscă și pare că începe să curgă la deal. Meandrul este unul pitoresc, nu în zadar băștinașii se mândresc cu aceste locuri, iar musafirii rămân copleșiți de frumusețea zonei.


Unii preferă să facă fotografii jos, la poalele stâncii roș-gălbui, dar sunt și din cei care nu se lasă până nu ajung în vârful stâncii. Acolo sunt câteva locuri făcute parcă pentru selfie-uri, iar Nistrul pare un pârău mic ce nu știe pe unde s-o mai apuce. Cei care au obosit sau vor să se răcorească un pic pot întreba de la localnici unde se află vestitele izvoare din Vărăncău. Astfel puteți gusta din apa acestora care se zice că este altfel decât a izvoarelor din alte localități.

La casa meșteriței Nina Manea din Căinarii Vechi

Tinerii care vor să aibă parte nu doar de o călătorie pe cinste, dar și de un popas ca la bunica o pot face în satul Căinarii Vechi în gospodăria meșteriței Nina Manea. Aici cei tineri pot regăsi tradițiile de odinioară care revin la modă. La centrul de meșteșugărit cu titlu model “Meșterița”, condus de Nina Manea, ați putea avea parte de un atelier în care să deprindeți țesutul și să-i aflați unele secrete transmise din generație în generație.


Apropo, pentru cei care anunță din timp vizita, gospodina poate pregăti niște bucate de-ți lingi degetele, întocmai ca la bunica. Acesta a fost unul dintre argumentele includerii satului și gospodăriei în Traseul Turistic — Drumul Meşteşugarilor, creat de Secţia Cultură şi Turism Soroca în cadrul proiectului „Turismul Rural — un pas sigur pentru sporirea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca şi Iampil”. Gospodăria Ţărănească intitulată sugestiv “La Bunica” și-a pus ca scop să ofere nu doar servicii de alimentare pentru turiști, ci și cazare în condiții tradiționale rurale.

Vedeți AICI și alte rute turistice din raionul Soroca. Rubrică realizată în parteneriat cu Agenția de Turism “Valentina Tur”.

 

 


Articolul precedentFetele sunt în minoritate: Vezi cine a adus pe lume noi soroceni
Articolul următorÎn Republica Moldova există localități care au un semnal de telefonie foarte slab, inclusiv în raionul Soroca
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.