La nordul Republicii Moldova, în satul Chetrosu din raionul Drochia, se găsește o casă care iese în evidență prin simplitatea și frumusețea ei. O casă albă, tradițională, care din această toamnă găzduiește o pensiune-muzeu, atrage prin elementele sale de lemn bine lucrate și decorul deosebit.
Dar una este să o vezi doar pe dinafară, și alta să descoperi ce se află în interiorul ei. Casa veche a fost completată cu spații noi, în care regăsim aceiași atmosferă de cândva. De fapt, aici, aflăm mai multe despre viața de odinioară de la țară, cu elementele care recreează cotidianul familiilor de țărani români din Basarabia, datorită exponatelor adunate și sortate cu grijă. Așa că ne lăsăm ghidați de gazda noastră, care se străduie să nu scape neprezentat nici un exponat.
Pe lângă piesele etnografice, sunt și exponate care ne readuc aminte de personalitățile noastre din anii de renaștere națională, cum ar fi poetul Grigore Vieru, sau artiștii Doina și Ion Aldea-Teodorovici. În această albă căsuță de la Chetrosu chiar și lucrurile din mansardă au povestea lor.
Desigur că aceste obiecte au avut cândva stăpâni, iar pe unii dintre ei îi regăsim în fotografiile de arhivă. Vă îndemnăm să vizitați această atracție turistică de la Chetrosu, care a devenit între timp o casă mare, nu ca proporții și mărime, ci ca simbolism, fiind de fapt o casă mare a neamului românesc.
Reporter: Vadim Șterbate
Imagine/editare: Denis Tighinean
Coloana sonoră: Band-orchestra Consiliului Raional Soroca