Bibliotecile — ale nimănui, iar bibliotecarii — fără salarii

0
25

În aşa situaţie s-au pomenit Centrul Raional de Documentare şi Informare “Mihail Sadoveanu” (CRDI) şi cele şase filiale din or. Soroca.

La finele anului trecut, primăria orăşenească a solicitat să-i fie transmise mai multe instituţii cu menire socială de la Consiliul raional. La una din şedinţele autorităţilor raionale solicitarea s-a regăsit într-un proiect de decizie privind transmiterea de la Consiliul raional către Consiliul orăşenesc a mai multor instituţii publice cu menire socială, inclusiv CRDI cu cele cinci filiale. Această solicitare poate fi acceptată “pentru a uşura sarcina bugetului raional”, a argumentat iniţiatorul proiectului, Mihai Mâţu, preşedintele raionului Soroca. Ideea a fost salutată şi de vicepreşedintele raionului Vladimir Nicuţa, care a menţionat că procedura se încadrează în prevederile legislaţiei în vigoare. După mai multe discuţii în contradictoriu, consilierii au propus să revină mai târziu la subiectul dat, dar să fie pus la vot fiecare instituţie în parte şi nu “la pachet”. Zis şi făcut. Ulterior, consilierii raionali au acceptat trecerea CRDI către Primăria oraşului Soroca.

Autorităţile orăşeneşti s-au arătat mulţumite de rezultat şi, la rândul lor, au adoptat o decizie prin care aprobă transmiterea bibliotecilor către Consiliul orăşenesc. Doar că au scăpat din vedere un “mic” detaliu: surse financiare pentru întreţinerea instituţiilor râvnite şi pentru salarizarea angajaţilor, vorbind în cifre, circa 1,4 milioane lei. Astfel încât la momentul adoptării bugetului orăşenesc pentru anul 2016, aceste surse nu au fost prevăzute în proiectul bugetului. Primarul, Victor Său, s-a arătat surprins de situaţia creată, dar a dat asigurări că autorităţile orăşeneşti vor găsi surse pentru întreţinerea instituţiilor menţionate.

În timp ce mulţi se întreabă cui şi pentru ce trebuia această “mişcare”?, bibliotecarii se întreabă ai cu sunt şi de la cine să ceară salariu? Mai cu seamă că nimeni nu i-a informat despre schimbări sau, Doamne fereşte, nu s-a consultat cu ei la acest subiect până la adoptarea deciziilor.

Railean“Bani pentru voi nu s-au alocat nici acolo, nici aici, ne spun. Aşa situaţie că mă simt a nimănui. Sunt derutată. Conform legislaţiei, bibliotecile trebuie să activeze pe lângă primării, dar rămân atâtea responsabilităţi în aer, de exemplu, programul Novateca, care informatizează toate bibliotecile săteşti. Atât eu, cât şi alţi doi lucrători suntem instruiţi ca traineri şi fiind centru raional îi instruim pe toţi cei implicaţi. Ce o să fie? Noi trecem la oraş cu alte misiuni… Tot aştept cineva să mă informeze despre această situaţie. Mă întreb, cine va fi şeful meu direct? Nimic nu ştim, simt o frică pentru ziua de mâine”, opinează Eugenia Raileanu, director CRDI “Mihail Sadoveanu”.

Dacă deciziile privind transferul instituţiilor sunt adoptate, apoi procedura în sine mai durează. Grigore Bucătaru, şeful Secţiei raionale cultură şi turism, în componenţa căreia au fost bibliotecile până acum, ne-a comunicat următoarele:

236-OdN-040216Bucataru“Secţia cultură şi turism s-a conformat deciziei Consiliului raional şi a pregătit toate documentele necesare pentru a transmite CRDI către Consiliul orăşenesc Soroca, la solicitarea APL de nivelul I. A fost formată o comisie pentru transmiterea bunurilor ce ţin de aceste instituţii la nivel raional. Am speranţa că această transmitere s-a făcut cu gânduri bune şi nu pentru a lichida aceste instituţii. Şi mi-aş dori mult ca acest proces să aibă un impact bun asupra activităţii bibliotecilor, dat fiind faptul că acestea fac parte din proiectul Novateca. Centrul are funcţia de instruire pentru toate bibliotecile din raion şi sper că o să rămână aşa. Avem promisiunea din partea autorităţilor că nimic din activitatea bibliotecilor nu se va schimba, dar rămâne de văzut”, a mai spus Bucătaru.

Potrivit secretarului Consiliului orăşenesc, Marcel Buşan, primarul oraşului Soroca a dispus crearea unei comisii care va realiza procedura de transmitere-primire la balanţa primăriei a instituţiilor vizate. Posibil, procedura va fi finalizată în scurt timp, iar în scurt timp bibliotecarii îşi vor primi salariile pe care nu le-au luat din decembrie. Vom reveni la subiect.

Articolul precedentPolitica alungă investitorii străini
Articolul următorRegia Apă-Canal: doar discuţii şi învinuiri
(Zabulica) Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, (2008). Licențiată în Jurnalism. Deținătoare a premiului ”Mărul de Aur” oferit de Clubul de Presă din Chișinău în 2018. Absolventă a cursului "Managementul instituțiilor media" la Stockholm School of Economics in Riga, Letonia (2018). Reporteră la Publicația Periodică ”Observatorul de Nord” din 2009 și Redactoră-coordonatoare din 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.