Aveți vreun plan? Da, numai că acesta este un plan al acțiunilor!

0
58

PUBLICITATE POLITICĂ

În două orașe din Moldova, care se află la o distanță de 300 de kilometri unul de altul – Dondușeni și Comrat – s-a dat startul în același timp unor discuții publice și deschise despre Planul de acțiuni al partidului politic Congresul Civic. Planul de acțiuni este prima încercare din ultimii 30 de ani de a răspunde la cea mai importantă întrebare care rămâne mereu fără un răspuns adecvat: Există viață în Moldova? Mai exact, viața în Moldova poate fi echitabilă pentru majoritatea?

La aceste discuții au participat activiștii partidului din majoritatea raioanelor de la nordul, centrul și sudul țării și din Chișinău, reprezentanții administrațiilor locale, experți invitați și reprezentanți ai presei regionale.

Iurie Muntean la Comrat, iar Mark Tkaciuk la Dondușeni au prezentat Planul de acțiuni intitulat „Moldova. Regândire și o nouă modernizare. Cum ar putea fi viitorul nostru?”.

Planul constituie un răspuns sistemic la trei provocări principale cu care se confruntă țara noastră: demodernizarea economiei, depopularea și neîncrederea în statalitate și în instituțiile statului.

Se menționează faptul că un generator specific pentru accelerarea proceselor falimentului social-economic al Moldovei și al prăbușirii statalității țării este agenda dominantă a luptei politice interne.

Aceasta este axată pe un subiect fals și inutil ce ține de alegerea geopolitică – est sau vest; pe problema obsesivă privind identitatea – moldoveni sau români, care apelează la un trecut sau altul; pe refuzul de a accepta de facto națiunea civică multietnică ce s-a format în țară; pe simularea îndelungată de către clasa conducătoare a realizării unei agende constante și șablonizate – aprofundarea unor reforme structurale, îmbunătățirea climatului investițional, transparența sistemului judiciar; pe ignorarea totală de către clasa politică de la conducere a acestor provocări dezastruoase și pe cererea evidentă de justiție și modernizare din partea societății moldovenești.

Congresul Civic pornește de la faptul că în pofida aspectului tragic și dezastruos, atmosfera unei prăbușiri totale, slăbiciunea ideologică și organizațională a clasei politice conducătoare permite lansarea unei lupte – fără suferință și fără conflicte – pentru aprobarea unui nou proiect politic și social-economic moldovenesc, regândirea constituțională a Moldovei.

În prezentare sunt expuse detaliat cinci posibile modernizări: decriminalizarea guvernării și aprobarea unei Constituții Sociale noi; aprobarea principiilor justiției imperative; dotarea tehnologică a Moldovei și adaptarea ei la piețele globale; Moldova este un teritoriu al cunoștințelor și principiile „Revoluției verzi” pentru țară.

Pentru prima dată, discuțiile despre aceste subiecte au fost însoțite de prezentarea unor idei despre câteva posibile proiecte pilot regionale, care ar putea modifica aspectul social, economic și cultural al regiunilor Moldovei. Activiștii din raioane și experții Congresului Civic au prezentat circa 30 de proiecte locale. Discuțiile despre acestea au stârnit un interes viu al participanților la acțiunile respective.

La aceste discuții au participat experții invitați, care și-au expus propriile viziuni în astfel de chestiuni, cum ar fi reglementarea transnistreană (ex-vicepremierul Alexandru Flenchea), strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău (Sergiu Ciocanu), contururile unei eventuale strategii a securității alimentare a Moldovei (Andrei Domașcan), potențialul și sursele modernizării regionale a nordului Moldovei (Galina Șolari).

În pofida tradiționalei ignorări a acțiunilor Congresului Civic de către presa centrală, discuțiile au fost reflectate pe larg de către structurile de presă regionale. Pe rețelele sociale s-a efectuat transmisiunea online concomitentă și de la Comrat, și de la Dondușeni.

Participanții la întrunirile de la Dondușeni și de la Comrat au decis să continue discuțiile despre Planul de acțiuni și despre proiectele pilot care au fost propuse cu toți cetățenii și experții interesați, precum și cu reprezentanții unicei puteri legitime din țară – aleșii consiliilor raionale și municipale din toate raioanele Republicii Moldova. În zilele apropiate, proiectul actualizat al Planului de acțiuni va fi publicat pe site-ul Congresului Civic și vor fi prezentate toate materialele în format video de la discuțiile care s-au desfășurat.

 


Articolul precedentVino și tu cu un proiect în cadrul Programului „Bugetare participativă”
Articolul următorRaionul Soroca – printre entitățile cu cele mai multe vaccinuri primite din tranșa acordată de România
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.