ATENŢIE: Procesul de fabricare a vinului poate fi fatal

0
64

A demarat sezonul “tulburelului”, gospodarii din toată ţara sunt prinşi în acivităţi ce ţin de culesul strugurilor şi fabricaea vinului. Licoarea însă, este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă. Două cazuri fatale au fost înegistrate, recent la sudul ţării.

Potrivit informaţiilor DSE, doi bărbați cu vârstele de 56 și 78 de ani au fost găsiți morți într-un beci, într-o localitate din raionul Cantemir. Persoanele au fost depistate de localnici. Din primele informații s-a stabilit că bărbații au intrat în beci unde avea loc fermentarea vinului și nu au mai ieșit. Din primele cercetări se presupune că oamenii s-au intoxicat cu dioxid de carbon emanat în urma procesului de fermentare. Cazul este cercetat de organele de drept pentru a fi elucidate toate circumstanțele.

Specialiştii Diecţiei Situaţii Excepţionale Soroca (DSE) recomandă prudenţă maximă, pentru evitarea cazurile de intoxicație cu bioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii. Eugeniu Doga Inspector PC al DSE Soroca, ne-a comunicat principalele reguli care, respectate fiind, ne pot salva viaţa: „Nu se permite intrarea în încăperi în care vinul fermentează, dacă nu există ventilație corespunzatoare. Pentru a verifica, e nevoie de mers cu o lumînare aprinsă care se va stinge daca nu există oxigen suficient. Dacă mergeți în astfel de încăperi, anunțați pe cineva, iar dacă suspectați că deja există o victimă, nu mergeți după ea pentru că vă expuneți pericolului. Indicat este să apelați după ajutor, sunând Serviciul 901. Mai mult, sânt susceptibili de a se intoxica, în beciurile unde fermentează vinul, cei cu probleme respiratorii și cardiac”.

Salvatorii soroceni ne-au informat că în ultimii trei ani, pe teritoriul raionului Soroca, nu au fost înregistrate cazuri de deces în urma intoxicării cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare.

Articolul precedentFestivalul Național al Mărului, ediția a V-a
Articolul următorUn copil a furat dulciuri în valoare de aproape 200 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.