Atenție! Ambrozie pe străzile din Soroca. Cine este responsabil?

0
610

Acum o săptămână, soroceanul Victor Bejenaru ne-a sunat la redacție și ne-a povestit că de mai multe zile încearcă fără succes să sesizeze autoritățile despre un pâlc de ambrozie care crește nestingherită pe marginea traseului, gata să înflorească. Potrivit cititorului nostru, pe strada V. Stroescu din municipiu (în preajma edificiului cu nr. 66), a descoperit, pe marginea drumului, o suprafață mare de ambrozie. Conștient de efectele periculoase ale buruienii asupra sănătății omului, soroceanul a pus mâna pe telefon ca să informeze autoritățile locale și să-i îndemne să nimicească buruiana dăunătoare. Eforturile sale însă nu au avut succes, soroceanul fiind trimis de la o instituție la alta.

Inspecția pentru Protecția Mediului Soroca (IPM), unde a sunat la început, i-ar fi răspuns că nu-l pot ajuta cu nimic, deoarece nu se ocupă de această problemă, afirmă domnul Bejenaru. Imediat am solicitat și noi un comentariu IPM. După ce l-am ajutat să afle un număr de contact al Primăriei Soroca, bărbatul a revenit la redacție pentru a ne informa că la primărie a primit același răspuns. Soroceanul s-a arătat nedumerit de iresponsabilitatea instituțiilor publice față de ambrozia aproape înflorită, polenul căreia este foarte dăunător pentru persoanele alergice și nu numai pentru ele.
Am mers cu domnul Victor să ne convingem de cele povestite. Astfel, am văzut cum pe marginea trotuarului, pe unde merg zilnic zeci de soroceni, inclusiv copii, crește nestingherită ambrozia pe o suprafață de vreo 15-20 metri pătrați. Având în vedere că în imediata apropiere nu sunt instituții private și nici case particulare, presupunem că acesta este un teren public.

Între timp, a venit răspunsul IPM către redacția noastră: “În vederea asigurării unui mod sănătos de viață și în scopul executării prevederilor pct. 4, 5 și 6 din Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), aprobat prin Hotărârea Guvernului RM, Inspecția pentru Protecția Mediului Soroca a solicitat printr-o circulară organelor administrației publice locale din primăriile raionului Soroca să informeze populația referitor la efectele negative ale polenului acestei buruieni asupra sănătății omului și necesitatea nimicirii de urgență a plantei”, se menționează în mesajul de răspuns.
Ei bine, la capitolul informare se pare că responsabilii și-au făcut treaba, cetățenii, în marea lor parte, știu despre pericolul ambroziei, dar cine se face responsabil de nimicirea acesteia? Și la această întrebare am primit răspuns de la IPM: „Odată cu introducerea ambroziei în lista plantelor interzise din Moldova, proprietarii de terenuri, autoritățile publice locale, dar și gospodăriile private au obligația legală de a combate buruiana. Astfel, proprietarii de terenuri, persoane fizice sau juridice trebuie să întreprindă măsuri în scopul distrugerii şi prevenirii răspândirii acesteia. În caz contrar, aceștia riscă atragerea la răspundere contravențională (amendă — n.a.) în temeiul art. 117 alin. (3) Cod contravențional al R. Moldova, care prevede amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”, ne-a comunicat IPM.


Am decis, de data aceasta, să anunțăm noi autoritățile municipale despre prezența ambroziei pe strada V. Stroescu. Astfel, luni, la data de două august, am telefonat viceprimarului pe probleme sociale, Mihail Grabciuc, și i-am comunicat informația. Viceprimarul a promis că în cel mai scurt timp va da indicații angajaților primăriei responsabili de înverzirea și amenajarea orașului, ca să nimicească buruienile.
Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de floarea-soarelui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. În perioada august-septembrie, polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.
P.S. Marți, la data de trei septembrie, am fost informați de către Victor Bejenaru că pe strada sa au venit câțiva oameni, care s-au apucat să stârpească ambrozia din locul indicat. Am luat legătura cu viceprimarul Mihail Grabciuc, care ne-a comunicat că muncitorii Secției înverzire și amenajare de la primăria Soroca au fost trimiși pe strada Vasile Stroiescu, 66, pentru a nimici buruiana dăunătoare.

CUM SCĂPĂM DE AMBROZIE?

La depistarea buruienii este necesară suprimarea/eradicarea nemijlocită a plantei, susțin specialiștii ANSA, și anume prin:

  • smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;
  • eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat — praşila manuală, tăiat — cosit manual sau mecanic.

Ambrozia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide:

  • pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, terasamente de cale ferată, o soluţie ar fi erbicidele totale, pe bază de glifosat sau cosirea, de preferat înaintea înfloririi, evitându-se astfel apariția polenului răspunzător de alergii;
  • substanțele la care este sensibilă această buruiană sunt preparatele pe bază de imazamox sau florocloridon, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Îndemnăm locuitorii municipiului și raionului Soroca să se implice la nimicirea ambroziei pe terenurile proprii, iar dacă o văd pe terenurile întreprinderilor sau ale primăriilor, să anunțe administrația acestora.


Articolul precedentМайя Санду: Существует риск остаться без российского газа после 1 января, но у нас есть технические решения
Articolul următorMaia Sandu: Există riscul să rămânem fără gazul rusesc după 1 ianuarie, dar avem soluții tehnice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.