5.2 C
Soroca
duminică, septembrie 25, 2022
Acasă ! Astăzi nu se ceartă, nu se piaptănă, nu se spală, iar rândunelele...

Astăzi nu se ceartă, nu se piaptănă, nu se spală, iar rândunelele se pregătesc de plecare. Astăzi sunt probajiile

0
2012
  Astăzi, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, una dintre cele mai mari sărbători religioase. În popor această sărbătoare mai este cunoscută și ca   ”Probajiile”.

 Tradiția populară spune că „Probajiile” înseamnă începutul toamnei. Păsările migratoare se pregătesc să plece, iar insectele și târâtoarele își caută adăpost în pământ, pentru perioada rece. În această zi se duc la biserică struguri din recolta nouă pentru a fi sfințiți. Tot astăzi este dezlegare la pește pentru creștinii care postesc.

 De ”Probajii”, nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetelor li se recomandă să nu se pieptene, pentru că s-ar putea să nu le mai crească părul, așa cum nu mai crește nici iarba. În această zi nu se spală, iar femeile însărcinate, dacă vor posta în această zi, vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși.

Altfel, dacă de „Schimbarea la Față” vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. Dacă plouă, toamna va fi mohorâtă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.