Astăzi începe marea vaccinare. Află totul despre vaccinul AstraZeneca

0
186

Astăzi ar urma să fie administrate primele doze de vaccin anti-COVID, produse de compania britanică AstraZeneca, după ce 21.600 de doze au sosit sâmbătă din România. Tot săptămâna asta urmează să sosească și 14 mii de doze, de la același producător, prin intermediul platformei COVAX. 

Potrivit Ministerului Sănătății, primele doze de vaccin vor fi administrate celor din sistemul medical, iar prima etapă de imunizare ar urma să dureze în jur de 2 luni.

Vaccinul produs de alianța britanică AstraZeneca/Oxford a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului la 29 ianuarie, ulterior primind unde verde și de la Organizația Mondială a Sănătății. Este un vaccin bazat pe „vectori virali”: el ia ca suport un alt virus (un adenovirus comun la cimpanzei) care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman. Modul său de a livra material genetic în celule, ordonându-le să atace SARS-CoV-2, a fost prezentat ca un „cal troian”.

Ieftin și ușor de depozitat

Vaccinul AstraZeneca/Oxford are avantajul de a fi ieftin (circa 2,50 euro pe doză, cu variaţii în funcţie de costurile de producţie locale). AstraZeneca şi-a luat angajamentul de a nu obţine profit din acest produs. Este, de asemenea, uşor de depozitat: poate fi păstrat la temperaturi între două şi opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna şi Pfizer/BioNTech, care pot fi păstrate pe termen lung doar la temperaturi foarte scăzute: Moderna la -20 de grade Celsius şi Pfizer/BioNTech la -70 de grade Celsius.

 

Eficiență mai slabă

Potrivit AstraZeneca, vaccinul este eficient în proporţie de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech şi Moderna), rezultat validat de revista ştiinţifică The Lancet. El prezintă efecte secundare extrem de rare, cu un singur pacient din 23.754 de voluntari care participă la studiile în curs, care a dezvoltat mielită transversă (o afectare neurologică rară).

Mai precis, eficacitatea sa este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar de doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete la o lună diferenţă.

Unele țări nu îl administrează persoanelor în vârstă și efecte adverse

Mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să nu administreze acest vaccin persoanelor trecute de 55/60/65 de ani, întrucât ar fi mai puțin eficient pentru persoanele în vârstă. Efectele secundare pentru cei care l-au administrat pot include febră sau dureri de cap și sunt un semn normal că organismul generează un răspuns imun, potrivit raportărilor din studiile clinice pentru vaccinul AstraZeneca. De obicei, simptomele se estompează în decurs de o zi. În Franța, care a început să administreze vaccinul AstraZeneca în 6 februarie, angajații unui spital din Normandia spun că au avut efecte secundare mai puternice decât cele observate la vaccinul Pfizer-BioNTech.

„AstraZeneca a provocat mai multe efecte secundare decât vaccinul Pfizer”, a spus Melanie Cotigny, manager de comunicare la spitalul Saint-Lo din Normandia.

„Între 10% și 15% dintre cei vaccinați ar putea avea efecte secundare după vaccinare, dar este vorba doar de o stare febrilă, frisoane, greață și în decurs de 12 ore dispar” a adăugat ea.

Ministrul german al Sănătății, șefa Comisiei Europene și OMS dau asigurări că vaccinul este eficient și sigur

Cu toate acestea, atât OMS cât și mai mulți oficiali de rang înalt au dat asigurări că vaccinul este eficient și important în această fază de luptă împotriva pandemiei. În Germania, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a răspuns la relatările din presă potrivit cărora lucrătorii esențiali sunt reticenți să facă vaccinul AstraZeneca, după ce unii au experimentat efecte secundare puternice, spunând că este atât sigur, cât și eficient. „M-aș vaccina imediat cu el”, le-a declarat Spahn reporterilor.

„Aş face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori, la fel ca produsele Moderna şi BioNTech/Pfizer”, a declarat și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen publicaţiei Augsburger Allgemeine. (SURSA: Cotidianul)


Articolul precedentUn Mărțișor și două legende ale prevestitorului primăverii
Articolul următorIată alți participanți la concursul foto „Primăvara are chipul mamei!”. Încearcă-ți și tu norocul!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.