Asociațiile obștești din Soroca pot aplica la un concurs de granturi mici

0
52

La Soroca a avut loc astăzi lansarea oficială a concursului de granturi mici în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și combaterii discriminării.

“În cadrul concursului sunt încurajate să aplice instituțiile nonguvernamentale, prestatorii de servicii care sunt entități juridice separat, și care vor să activeze în acest domeniu. Mărimea grantului este de până la 5 000 de euro. Suma nu este suficientă pentru a face schimbări mari, însă este suficientă pentru a schimba calitatea vieții a unui grup mic de persoane. Este un exercițiu foarte util pentru a învăța ce înseamnă toată această „bucătărie” care ține de scrierea de proiecte și în general, de ciclul întreg al unui proiect”, a specificat Nelea Panfil, asistent de proiect, Keystone Moldova.

În concurs se planifică a fi oferită finanțare pentru șase asociații obștești din Republica Moldova. De asemenea, există posibilitatea de a fi finanțate două proiecte, în cazul în care ambele vor fi acceptate.

Unul din rezultatele aşteptate în urma implementării programului de granturi mici ar fi faptul că discriminarea față de persoanele cu dizabilități mintale va fi redusă în comunitățile pe teritoriul cărora sunt amplasate geografic instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic (Orhei, Hânceşti, Bălţi, Soroca, Edineţ, Dubăsari).

“Suntem mulțumiți că avem oportunitatea să exersăm în scrierea de proiecte. Benificiarii noștri sunt totuși copiii cu dizabilități mentale, incluși în sistemul de învățământ. Din păcate, în prezent există puține servicii pentru incluziunea lor la nivel social. Cred că ele ar trebui să includă nu doar copiii cu dizabilități, dar și pe semenii lor, inclusiv părinții, pentru ca societatea să conștientizeze că ei sunt ca toți ceilalți și să nu existe discriminare”, spune Oxana Indricean, specialist din cadrul Direcției de Învățământ.

Mihai Andrieș, președintele Organizației Veteranilor din Racovăț, a remarcat că: “astfel căpătăm cunoștințe despre cum putem ajuta persoanele cu dizabilități din teritoriu”.

Obiectivul principal al concursului de granturi mici este consolidarea capacităților organizațiilor societății civile locale în promovarea și implementarea Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități ratificată de Republica Moldova în anul 2010, prin acțiuni de promovare a incluziunii sociale și combatere a discriminării față de persoanele cu dizabilități mintale plasate în instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic.

Precizăm că termenul limită de depunere a formularelor completate este 15 August 2017, ora 18.00. Mai multe detalii aflați AICI.

Concursul de granturi mici este lansat în cadrul proiectului „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic”, implementat de Asociația Obștească Keystone Moldova în parteneriat cu Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Moldova (AOPD) şi  Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități (EASPD) cu susținerea financiară a Uniunii Europene prin Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile Omului.

Citește: Identificarea de probleme și soluții pentru persoanele cu dizabilități

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.