Am scăpat de inundații…dar pericolul mai persistă

0
26

    De această părere este ecologistul Ilia Trombistky, care a declarat, la un post de televiziune, următoarele: „Eu consider că am trecut peste vârful inundațiilor. În același timp, pentru luna iulie au fost prognozate ploi mari în Carpați. Nu cred că consecințele vor fi la fel de mari, însă nivelul apei în râul Nistru se va menține la un nivel foarte ridicat”, a declarat Ilia Trombistky.

Potrivit expertului în ecologie, scurgerile în cantități mari din Carpați sunt direct legate de defrișarea pădurilor. Mai exact, pădurile au o capacitate mare de absorbire a apelor, însă în urma defrișărilor acestea nu mai sunt capabile să-și îndeplinească funcția pe care o au în ecosistem… Pe de altă parte, pe lângă inundații, Republica Moldova se confruntă anual și cu un val de secete. În opinia ecologistului, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că lacurile create artificial au fost privatizate sau arendate și utilizate în interese private. O altă problemă a secării râurilor ține de faptul că în urma ploilor abundente, râurile se nămolesc, iar resursele de apă se pierd, afirmă Ilie Trombițchi.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod portocaliu în legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a bazinului hidrografic al râului Prut (Ucraina). Hidrologii avertizează că în perioada 23-29 iunie, va crește nivelul apei pe sectorul Criva-Costeşti-Stânca cu circa doi metri. Totodată, în legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (râul Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează referitor la creșterea nivelului apei pe sectorul Costeşti-Stânca -Cantemir cu 2,5-3,5 metri, precum și pe sectorul Cantemir-Brânza cu unu-doi metri.

SURSA: IPN

 

Articolul precedentPrimarul satului Egoreni riscă să piardă mandatul înainte de termen. Victor Mutruc: “Nu sunt de acord cu constatarea”
Articolul următorRiscă patru ani de închisoare: Ce au găsit oamenii legii în casele a doi soroceni
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.