Pe măsură ce temperaturile ridicate persistă, tot mai mulți români se plâng că locuințele lor sunt invadate de muște care caută refugiu de caniculă. Este o problemă frecventă, dar enervantă, în lunile calde, când serile ajung să fie petrecute gonind țânțarii din dormitor pentru a putea dormi liniștiți.
Ce aliment ar trebui să pui pe pervaz în zilele călduroase pentru a ține muștele la distanță
Totuși, experții în combaterea dăunătorilor vin cu o soluție simplă și ieftină, disponibilă în supermarketuri pentru mai puțin de cinci lei. Potrivit Ideal Home, odată cu venirea verii, este foarte probabil ca muștele să continue să fie o pacoste până la sfârșitul sezonului estival. Prin urmare, este important să iei măsuri preventive chiar de acum, înainte ca locuința să fie copleșită de aceste insecte bâzâitoare.
Soluția? Un simplu castravete, care poate fi cumpărat din supermarketuri cu doar câțiva lei. Potrivit publicației Express, muștele nu suportă mirosul de castravete – în special soiurile mai amare.
„Muștele de casă sunt respinse de mirosul castraveților, mai ales al celor cu gust amar. Motivul exact nu este complet înțeles, dar se crede că substanțele naturale din coaja castraveților, cum ar fi cucurbitacinele, emană un miros pe care muștele îl consideră neplăcut și îl evită instinctiv”, explică Glen Peskett, expert DIY la Saxton Blades.
Musculițele de fructe, cunoscute pentru atracția lor față de dulciuri, evită castraveții și preferă alte fructe. Așadar, așezarea unor felii de castravete lângă uși, ferestre sau în apropierea coșului de gunoi ori a recipientului de resturi alimentare din bucătărie poate ajuta la ținerea muștelor la distanță.
O metodă simplă și naturală
Totuși, este esențial ca feliile de castravete să nu ajungă să se altereze, deoarece legumele stricate atrag, de fapt, muștele. Din acest motiv, experții recomandă schimbarea feliilor de castravete o dată la una-două zile.
Georgios Likopoulos, specialist în insecte la Fantastic Pest Control, afirmă:
„Folosirea castraveților ca metodă de descurajare a muștelor este simplă și naturală. Funcționează cel mai bine în cazul unor infestări ușoare. Combinată cu o igienă riguroasă și măsuri de prevenire a accesului insectelor, poate face parte dintr-o strategie eficientă de combatere integrată a dăunătorilor.”
Și Glen Peskett este de acord, considerând metoda „surprinzător de eficientă”. Totuși, el atrage atenția că aceasta nu va elimina toate muștele, motiv pentru care este esențială menținerea curățeniei în casă și evitarea lăsării ferestrelor deschise sau a jaluzelelor ridicate în timpul zilei.